Džonson izgubio većinu u parlamentu

Džonson izgubio većinu u parlamentu

Britanski premijer Boris Džonson danas je izgubio izgubio većinu u donjem domu parlamenta nakon što je Filip Li, poslanik njegove Konzervativne partije prebjegao kod Liberalnih demokrata uoči okršaja između Džonsona i torijevskih pobunjenika oko breksita.

Li je kazao da vlada na neprincipijelan način želi da izvede zemlju iz Evropske unije bez prethodnog dogovora sa Briselom što bi škodilo građanima i ugrozilo dobrobit građana, navodi BBC.

Li je tokom Džonsonovog obraćanja ustao i sjeo na opozicionu klupu.

Džonson je obećao da će napustiti EU 31. oktobra sa ili bez dogovora, ali su se poslanici koji se protive breksitu bez sporazuma udružili kako bi pokušali da ga u tome spriječe.

Oni su predsjedniku Donjeg doma parlamenta uputili zahtjev za otvaranje hitne debate i ukoliko budu uspješni, predočiće predlog zakona kojim bi primorali Džonsona da zatraži odlaganje breksita do 31. januara, osim ukoliko poslanici ne odobre novi sporazum ili do 19. oktobra ne glasaju za izlazak bez sporazuma.

Džonson je danas, kako navodi Rojters, ponovio da ne želi da sazove vanredne izbore, upozoravajući poslanike da ukoliko žele to da izbjegnu treba da glasaju protiv blokade breksita bez dogovora. „Ja ne želim izbore, mi ne želimo izbore… želimo da obavimo posao a najbolji način… da postignemo dogovor jeste da podržimo vladu večeras”, kazao je Džonson.

Međutim britanski premijer je, na pitanje novinara da li će poštovati zakon o blokadi breksita bez dogovora u slučaju da bude donijet, kazao da će povinovati zakonu.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *