Džomić: Vlast bi da postavi poreskog inspektora pored ćivota Svetog Vasilija Ostroškog

1

Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica koji je Vlada utvrdila na sjednici u čevrtak za Crnogorsku pravoslavnu crkvu put je kojim će konačno crkve i manastiri, sakralno nasljeđe biti vraćeno državi, ali i riješen status domicilne crkve, dok iz Srpske pravoslavne crkve poručuju da je to udar na Mitropoliju crnogorsko-primorsku i ostale eparhije SPC u Crnoj Gori, te udar na slobodu vjere ili uvjerenja i na vjersku istoriju i kulturu Crne Gore.

Koordninator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske SPC, protojerejstavrofor Velibor Džomić za radio „Svetigora“ izjavio je da se nakon prvog površnog čitanja vidi da je Prijedlog zakona gori od Nacrta zakona iz 2015. i da obrazloženje koje su pružili uz dokument koji ne korespondira sa istorijskim činjenicama.

“Otišli su toliko daleko, nemojte se iznenaditi, kad bi taj monstrum od prijedloga stupio na snagu, da postave poreskog inspektora pored ćivota Svetog Vasilija Ostroškog da upisuje ko je dao kakav prilog i da to broje i prebrajaju. To je nešto što ne postoji ni u jednoj civilizovanoj državi u svijetu”, rekao je Džomić.

Prema njegovim rječima, SPC ima vrlo uređeno finansijsko poslovanje koje je u funkciji misije crkve i dodaje da „primitivizam, koji je ovdje demonstriran, prevazilazi svaki razum“.

Ističe da će ovo biti prvi put u modernoj državnosti da jedna država, kao sekularna, iskazuje ambiciju da postane vlasnik, držalac i korisnik, sakralnih objekata.

“Mnogo toga je sporno. Odmah na početku sam vidio da nije usaglašen sa međunarodno pravnim aktima, smjernicama OEBSA-a i Savjeta Evrope, sa brojnim presudama Evropskog suda u Strazburu. Pitanje načina ostvarivanja i zaštite slobode uvjerenja koje je sad prikačeno u naslov zakona jeste pitanje kome u zakonu uopšte nije posvećena pažnja. To je i dalje jedan akt koji nije usaglašen sa nomotehničkim pravilima iz Seketarijata za zakonodavstvo u Crnoj Gori, iako su se oni, vjerovatnom složili sa tim”, kazao je Džomić.

Prijedlog ovog zakona, kako je kazao, njemu više liči „na jedan idološko-partijsko-politički pamflet nego na jedan ozbiljan prijedlog zakona“.

Njemu je posebno problematično što je, kako je kazao, „sa najvišeg mjesta izvršne vlasti rečeno da se ovim zakonom zapravo želi stvoriti nova realnost u, kako je rečeno, završetku formiranja nacionalnog i građanskog identiteta Crne Gore“.

“Dobili smo sa vrlo relevantne adrese priznanje da nije u pitanju uvažavanje društvene realnosti nego se, naprotiv radikalnim, državnim metodama, želi mijenjati vjerska slika Crne Gore i to je nešto što jako zabrinjava. Takav jedan akt, pri zdravoj pameti i onome što su standardi savremenih evropskih država i međunarodnih institucija ne može da dobije podršku”, poručio je Džomić.

1 Comment
  1. real komentariše

    ni u jednoj civilizovanoj drzavi ne moze se pitat strana institucija
    nema drzave na svijetu u kojoj crkva druge drzave funkcionise ka vi odje otima osvaja ne priznaje u drzavi crnoj gori ima bola je i postoji crnogorska crkva kojoj ste vi sve oteli i sad vi ocete po svom e nece mocijer ovo sto vi radite nema nidje stigli sa konca i konopca udarate po drzavi uzeli sve sto nije vase sve radite osim sirenja vjere e pa sektasi dosta je bilo svemu dodje kraj

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.