Duško Knežević pisao premijeru: Zaustavite progon zaposlenih u Atlas grupi

0

Vlasnik Atlas grupe Duško Knežević, pozvao je premijera Duška Markovića da zaustavi, kako tvrdi, progon i maltretiranje zaposlenih u kompanijama Atlas grupe.

“Poštovani gospodine Markoviću, vjerujući da Vam je cilj uspostavljanje pravne sigurnosti u državi u kojoj ste Vi najodgovornija politička ličnost, te da vam je dobro poznato da je razvoj ekonomije preduslov razvoja svakog društva, želim da Vas upoznam sa praksom koja je potpuno suprotna. Istovremeno očekujem od Vas da upotrijebite svoj autoritet i zaustavite progon i maltretiranje zaposlenih u kompanijama Atlas Grupe od strane državnih organa koji su pod Vašom ingerencijom”, naveo je Knežević u pismu.

On u obraćanju tvrdi da službenici Poreske uprave i Uprave policije ni subotom ni nedjeljom ne izlaze iz naših kompanija i ponašaju se tako da ne poštuju osnovna ljudska prava naših zaposlenih.

“To se posebno odnosi na A1 televiziju u kojoj ne dozvoljavaju da se isplate plate i da se otvori račun u drugoj banci kako bi televizija izvršila svoje obaveze prema radnicima i poslovnim partnerima. Ovo ukazuje da neko hoće na silu da zatvori A1 televiziju. Nije, nadam se, potrebno da Vam skrećem pažnju šta atak na A1 TV govori o stepenu slobode medija u Crnoj Gori. Mojim saradnicima se ograničava pravo komunikacije, blokiraju se novčana sredstva, privremene uprave u Atlas i IBM banci svojim ponašanjem svjesno nanose štetu poslovanju. Zbog toga smo i podnijeli krivične prijave protiv odgovornih na čelu sa guvernerom CBCG Radojem Žugićem i do sada ustanovili da nam je nezakonitim postupanjem nanijeta šteta od oko 80 miliona eura”, napisao je odbjegli vlasnik Atlas grupe.

Prema njegovim riječima, to su uradili i sa akterima, kako tvrdi, ogoljenog pravnog nasilja u slučaju
Meljine Komleksa DOO, koje se manifestuje nasilnim, nezakonitim uvođenjem i produženjem stečaja.

“Kao što vam je poznato, glavni egzekutor u tom slučaju je predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić. Kako je Poreska uprava, pod pritiskom Specijalnog tužioca, kršila zakon najbolje pokazuju odluke Ministarstva finansija da pobiju rješenja Poreske uprave kojima se naplaćuje nepostojeći porez kompanijama koje su se, preko E-commerce servisa Atlas banke, bavile online trgovinom. Neshvatljivo je da Poreska uprava donosi rješenja o naplati poreza na ukupan obrt, umjesto na provizije koje se naplate. Da Specijalni tužilac nije poznavalac osnovnih finansijskih operacija i ekonomskih pojmova je možda i razumljivo, ali da oni koji rade u Poreskoj upravi to ne znaju je šokantno. Ili nijesu kvalifikovani za svoj posao ili namjerno krše propise da bi se nanijela šteta Atlas Grupi”, navodi Knežević.

Knežević navodi da im Centralna banka i njena privremena uprava u Atlas banci ne dozvoljavaju da dokapitalizuju banku jer im je, kako navodi, onemogućena komunikacija sa menadžmentom, a Specijalni tužilac je blokirao preko 80 miliona eura.

“To je novac kojim smo, sa našim partnerima, namjeravali da dokapitalizujemo Atlas banku i uvedemo je u normalno poslovanje, iako je već nanijeta nemjerljiva šteta i banci i klijentima i stranim investitorima koji sa nama sarađuju. Sve što se dešava da bi se otela imovina koju je Atlas Grupa sticala 30 godina ima dalekosežnije posljedice – dovedeno je u opasnost povjerenje građana u bankarski sektor, povjerenje stranih investitora u Crnu Goru, pa samim tim i finansijska stabilnost Crne Gore. Da bi Crna Gora mogla računati na dalje investicije renomiranih kompanija veoma je važno da privrednicima nudi siguran i predvidljiv
ambijent za poslovanje, u čijoj osnovi je vladavina prava i nepristrasno pravosuđe. Ukupan odnos prema Atlas Grupi, počevši od Privrednog suda do Specijalnog državnog tužilaštva, ukazuju da na poslovni ambijent, umjesto propisa, često odlučujuće utiče samovolja ili neznanje. Ne tražim od vas da intervenišete da bi firme iz sistema Atlas Grupe imale bilo kakav privilegovan položaj. Tražim da onemogućite zloupotrebe
ovlašćenja i selektivno sprovođenje zakona”, naveo je odbjegli Knežević.

Dodaje da će ostati posvećen dužnosti da zaštiti preko 1000 zaposlenih u sistemu Atlas Grupe i više od 70.000 klijenata Atlas Banke i IBM.

“Među njima su hiljade penzionera, klijenti iz inostranstva i njihova djeca, koja koriste naše kartice za plaćanje studija. Za to ću upotrijebiti sve dozvoljene mehanizme. Između ostalog, pismo kojim se obraćam Vama poslaću ambasadama SAD, Velike Britanije i zemalja članica EU“”, zaključio je on u pismu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.