Duško Jovanović otkrio opasne veze: Pobijeni svi potencijalni svjedoci šverca cigareta

0

Da bi se shvatilo kako je međunarodna zajednica omogućila ljudima kao što je Milo Đukanović da uživaju diplomatski imunitet potrebno je slijediti krvavi trag istrage „Crnogorska veza“ (Montenegro connection) i ubistvo dva ključna svjedoka u švercu cigareta, novinara Duška Jovanovića i Iva Pukanića, ističe italijanski broker Oriano Matei, koji iz prve ruke svjedoči o malverzacijama Vlade Crne Gore tokom devedesetih godina.

Matei je bio prvi koji je crnogorsku javnost upoznao sa skandalom o kojem se još uvijek niko ne oglašava, kada je Vlada u ime ekonomskog razvoja države podigla kredit u Švajcarskoj u iznosu od milijardu američkih dolara, a koji je završio na privatnim računima.

Tužioci u Bariju, otkrili su tokom istrage koja je trajala skoro deset godina, šverc povezan sa najvišim strukurama Vlade Crne Gore, a u kojem su zabilježeni slučajevi korupcije, ubistva svjedoka i milijardu dolara u gotovini „recikliranih“ preko kroz švajcarske banke.

Vlada Crne Gore od šverca je zarađivala 700 miliona dolara godišnje. Svake nedjelje, u švajcarskim bankama reciklirano je 2 miliona dolara od šverca duvana, napominje italijanski broker.

Podsjetivši još jednom na predgovor knjige Antonija Evanđeliste, on napominje da će se najbolje shvatiti kako je „zahvaljujući međunarodnoj zajednici grupa kriminalaca uspjela da uživa diplomatski imunitet“ ako se prati „krvavi trag ‘Crnogorskih veza’:

–Goran Žugić, savjetnik za bezbjednost tadašnjeg predsjednika Đukanovića, ubijen 31. maja 2000.

–Vladimir Bokan – srpski biznismen, ubijen u Atini 7. oktobra 2000. godine. Tokom osamdesetih godina prošlog vijeka Bokan je bio vlasnik nekoliko maloprodajnih objekata, između ostalih i butika u Beogradu gdje je Cane Subotić bio krojač prije nego što je postao član organizovanog kriminala i počeo da radi za Đukanovića. Prema istrazi italijansko tužišatva Bokan je bio povezan za švercom duvana u Crnoj Gori.

–Darko (Beli) Raspopović, visoki funkcioner Državne bezbjednosti Crne Gore. Raspopović je ubijen 8. januara 2001. godine u Podgorici. On je znao da, zbog svojih istraga, ima neprijatelje. Godinu dana pred smrt, rizikovao je da pogine kada mu je automobil podmetnuta bomba.

–Blagota (Baja) Sekulić, bivši telohranitelj i pomoćnih Stanka Caneta Subotića, ubijen je 30. maja 2001. godine u Budvi u Crnoj Gori, na crnogorskoj obali.

–Oracio Poro, ubijen 25. marta 2009. godine. Poro je uhapšen 1998. godine u Crnoj Gori gdje je bio jedan od glavnih šefova zaduženih za šverc cigareta. Postao je informer i jedno vrijeme bio je u programu zaštite svjedoka“.

Duško Jovanović nije stigao do Barija

Mjesto na kojem je ubijen Duško Jovanović
Žugić, Bokan, Raspopović, Sekulić su citirani u istrazi u Bariju, ali nisu nikad bili pozvani da svjedoče. Drugačiji je slučaj za drugu dvojicu ključnih svjedoka, obojice novinara, podsjeća Matei.

Navodi da je Jovanović kontaktirao italijanski državni tužilac Đuzepe Šelzi, ali da on nikada nije stigao do Barija. Njegovim ubistvom onemogućeno je njegovo svjedočenje.

„Duško Jovanović, urednik Dana, crnogorskog promiloševićevskog dnevnog lista, ubijen je 27. maja 224. godine, dok je bio u svom Pežou 406.

Njegova novina je prenosila tekstove prvo iz hrvatskog nedeljnika Nacional“, kazao je Matei i napomenuo:

„Preko svojih istražitelja tužilac Šelzi je upitao Jovanovića da li bi dao izjavu pred italijanskim pravosudnim organima u vezi istrage koja se sprovodi. Jovanović je prihvatio, ali nije nikad stigao u Bari“.

On navodi i drugu žrtvu, koji bi zajedno sa Jovanovićem bio ključni svjedok u istrazi o švercu duvana. Bio je to njegov kolega Ivo Pukanić.

„Iva Pukanića, urednika lista Nacional, Šelzi je ispitivao 18. jula 2002. godine. Ali ‘Puki’ kako mu je bio nadimak, nije stigao i da svjedoči. On je ubijen 23. oktobra 2008. godine. Ubijen je autobombom u blizini kancelarija Nacionala u Zagrebu“, podsjetio je italijanski broker.

On se još jednom pozvao i na otkrića Vikiliksa koja objašnjavaju, kako navodi, šta je pravi interes da „Đukanović i Crna Gora uđu u EU“.

„Ili je možda dovoljno i pročitati ono što je već objavila strana štampa, i izjavi onih, kao što je Evanđelista, koji je lično doživio ono što se događalo na Balkanu“, zaključuje Matei.

(IN4S)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.