Duković: Neodgovornim odlukama ova vlast ugrožava zdravlje naših građana

4

Halil Duković, član Predsjedništva DPS i poslanik u Skupštini Crne Gore kazao je da Vlada neodgovornim odlukama ugrožava zdravlje građana.

“Neobjašnjivom odlukom sa pozicije epidemiološke procjene, Vlada je otvorila svoje granice za ulazak građana drugih zemalja bez ikakvog dokaza o njihovom dobrom zdravstvenom stanju, odnosno bez ikakvog testa. U vrijeme kada sve evropske zemlje štite svoje građane i strogo kontrolišu svoje granice i ulazak putnika, zahtijevaju PCR test i karantin, da bi spriječili porast broja oboljelih, ali i pojavu mutiranog virusa, Vlada Crna Gora je donijela zaprepašćujuću odluku da ukine sve kontrole”, pita Duković.

Dodatno, ističe, strani putnici se zvanično pozivaju na nepoštovanje zakona Crne Gore.

“Naime, od nedavno se svi posjetioci portala Instituta za javno zdravlje Crne Gore konstantno usmjeravaju na preuzimanje Zdravstvenog upozorenja za putnike koji dolaze iz zemalja u kojima su potvrđeni slučajevi obolijevanja od infekcije izazvane novim koronavirusom (COVID-19). Nažalost, taj dokument uopšte nije u skladu sa trenutno važećim mjerama”, kazao je Duković.

Kako je podsjetio, nošenje maski uvijek i svuda, već duži vremenski period u Crnoj Gori je zakonska obaveza, a njeno nepoštovanje smatra se krivičnim djelom u smislu „djela protiv zdravlja ljudi“.

“Međutim, stranci se upozoravaju da maske „odmah stave preko usta i nosa“ tek AKO osjete simptome infekcije. Jer, vjerovatno se neko vodio logikom stranci ne mogu biti asimptomatski?! Uostalom, kakvi se učinci mogu očekivati od ovakvog uopštenog i blagog upozorenja na pola strane”, pita Duković.

Za to vrijeme mnoge zemlje svijeta uvode strože i rigoroznije mjere upravo za strance.

“Ne bez razloga. Nakon pojave novog soja SARS-COV 2 virusa – VUI 202012/01 obaveza svih odgovornih država u svijetu je da zaštite svoje građane od mutiranog virusa koji se mnogo brže širi. Naša nova Vlada je ili tako neodgovorna da izlaže sve građane Crne Gore ovoj opasnosti, ili ima neki svoj izum kako zaštititi stanovništvo bez kontrole ulaska u zemlju, pa bi valjalo da taj svoj patent obznani i drugim svjetskim vladama”, istie Duković.

Zato traže korekciju svih nelogičnosti u novom pristupu borbi protiv koronavirusa.

“Naravno, potreban je i jasan i transparentan odgovor na pitanje: Kada počinje vakcinacija protiv COVID 19 u Crnoj Gori i sa kojim proizvođačima vakcina smo potpisali ugovore? Vakcina je najavljena u prvom kvartalu, pa u januaru, pa početkom februara… Žalosno je da, dok gledamo zemlje u okruženju koje vakcinišu svoje građane, građani Crne Gore, širom otvorenih granica, izloženi raznim sojevima ovog virusa, čekaju „eksperte“. Sve nažalost  jako podsjeća na parafrazu naslova serije briljantnog Živka Nikolića – “Vakcina još nije stigla, a kad će ne znamo”, zaključio je Duković.

4 Comments
 1. Miki komentariše

  Samo znate da kritikujete ,ali kad vas pozovu na Tv duel BJEZANIJA NASTAJE

  4
  2
 2. Trepca komentariše

  CIKA HALILE BAS SE VI U TO RAZUMIJETE KAO …

  8
  2
 3. Ivi komentariše

  Ovom treba proveriti diplomu.

  7
  1
 4. Raulio komentariše

  Dps bi vakcinu izumio da je osta na vlast.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.