Dukaj – Lucijani: Osnaživanje sistema lokalne samouprave

0

Ministar javne uprave Maraš Dukaj sastao se sa direktoricom Kongresa lokalnih samouprava Klaudiom Luciani na marginama Generalne skuštine Mreže asocijacija lokalnih vlasti Jugoistočne Evrope.

Dukaj je predstavljajući direktorici Luciani rad i prioritete Ministarstva javne uprave, naglasio važne oblasti i to Analizu funkcionisanja sistema lokalne samouprave, unapređenje Zakona o lokalnoj samoupravi i projektne aktivnosti za unapređenje digitalizacije na lokalnom nivou.

„Posvećeni smo procesu decentralizacije i osnaživanju sistema lokalne samouprave u Crnoj Gori. Preduzimamo aktivnosti u cilju poboljšanja funkcionisanja i održivosti jedinica lokalne samouprave, kako bi se obezbijedilo efikasno pružanje usluga građanima, te produbljivanju saradnje i rješavanju problema koje opterećuju rad lokalnih samouprava“, rekao je Dukaj.

Direktorica Luciani je pohvalila napore Ministarstva u osnaživanju sistema lokalnih samouprava u Crnoj Gori i istakla da je Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope u svom Izvještaju o primjeni Evropske povelje o lokalnoj samoupravi u Crnoj Gori, identifikovao iste izazove u oblasti sistema lokalne samouprave. U tom smislu date su preporuke, koje mogu biti smjernice za novi pravni okvir u oblasti sistema lokalne samouprave.

Sagovornici su istakli da postoji prostora za intenzivniju saradnju i razmjenu najbolje prakse u oblasti uređenja sistema lokalnih samouprava.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.