Dukaj: Digitalizacija na centralnom i lokalnom nivou prioritet MJU, to svakodnevno dokazujemo

0

Procjena stanja u oblasti eUprave i eUsluga, kao i smjernice Vladi i rukovodstvima opština za dalji razvojni plan u ovoj oblasti biće ključni razultati projekta „Podrška digitalnoj transformaciji Crne Gore”, koji realizuju Ministarstvo javne uprave i Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), navedeno je na događaju, koji je povodom početka projekta održan danas u Eko zgradi UN u Podgorici.

„Digitalizacija na centralnom i lokalnom nivou je prioritet Ministarstva javne uprave, što svakodnevno dokazujemo. Danas i zvanično počinjemo sa identifikacijom digitalne zrelosti lokalnih samouprava. Za 24 mjeseca, koliko projekat traje, bićemo bliži našem krajnjem cilju a to je smanjenje birokratije i unapređenje zadovoljstva građana”, ocijenio je ministar javne uprave Maraš Dukaj, navodi se u saopštenju tog resora.

UNOPS će isporučiti kvalitetnu procjenu razvijenosti elektronske uprave u jedinicama lokalne samouprave i njenih potencijala, sa ciljem da se pruže objektivni dokazi i činjenice na kojima se može uspješno planirati i realizovati digitalna transformacija, navela je predstavnica UNOPS za Crnu Gore Mikela Telatin.

„Ponudićemo predloge za brze intervencije od kojih će građani brzo i neposredno moći da osjete korist, ali i predložiti strateške i dugoročne aktivnosti. Ovaj projekat ce doprinijeti da svi građani, nevažno od regije ili opštine u kojoj žive, socijalnog ili materijalnog statusa, a posebno ranjive grupe, osjete jednako benefite projekta i budu ravnopravno tretirani u procesu keriranja digitalnog razvojnog puta”, istakla je Telatin.

U saopštenju iz MJU navodi se da predstavnici i predstavnice jedinica lokalnih samouprava koje su obuhvaćene podrškom, kao i organizacija civilnog društva i IT zajednice uzeli su učešće na događaju i potvrdile zainteresovanost za ostvarivanje ciljeva projekta.

Na događaju je navedeno da je komplementarnim projektom UNOPS predviđeno da, shodno nalazima procjene, određeni broj opština dobije konkretnu podršku za razvoj digitalizacije.

“Podrška će biti pružena u vidu unapređenja znanja i vještina za uvođenje i upravljanje digitalnim servisima, tehničke asistencije za unaprjeđenje procedura, razvoj politika sajber bezbjednosti, kreiranja lokalnih akcionih planova za digitalnu tranformaciju i unapređenje digitalne infrastrukture”, poručuju iz MJU.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.