Drecun za RTS: Novi dokazi protiv Haradinaja

0

Predsjednik Odbora za KiM Milovan Drecun kaže za RTS da postoje novi dokazi protiv Ramuša Haradinaja koje će objelodaniti u toku sledeće nedelje. Podsjeća da je Haradinaju dva puta suđeno za zločine nad Srbima i nealbancima, kao i da je oba puta oslobođen, ali ističe de da je situacija za njega sada drugačija.

Milovan Drecun je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a naveo da su se pojavili neki novi elementi – ubistvo Albanaca od strane Ramuša Haradinaja i njegovih teroista.

“Haradinaj je već procesuiran u Hagu za neke događaje za koje je oslobođen i ne može dva puta da se procesuira za iste. Međutim, pojavljuju se i novi događaji, može se utvrditi njegova konkretna odgovornost kao direktnog izvršioca za određene zločine, posebno po komadnoj odgovornosti. Zato je bilo jako važno utvrditi gdje se nalazio Ramuš Haradinaj u tom komadnom lancu. On je bio komandant takozvane operativne zone Dukađin gdje se desilo najviše zločina. Mi smo kao radna grupa identifikovali 980 događaja – prebijanja, ubistva, masakriranja, silovanja…”, navodi Drecun.

Dodaje da po tom osnovu Ramuš Haradinaj ne može da izbjegne odgovornost jer su se svi ti zločini dogodili u njegovoj zoni odgovornosti.

“Jedan od komandanata brigade bio je Ramušev rođeni brat Daut Haradinaj koji je takođe dobio poziv da se javi kao osumnjičeni. I vidjećemo, zašta će biti optužen, ukoliko optužnica bude podignuta”, navodi predsjednik Odbora za KiM.

Drecun je pokazao originalna dokument iz Štaba komande operativne zone Dukađin i istakao da je to izvještaj o ljudima koji su ubijeni i zbog čega su ubijeni, a riječ je o Albancima.

“Evo odgovora na pitanje gdje su mnogi nestali Albanci. Ovo je dokument su zaplijenile naše snage bezbjednosti koji je čak i rukom pisan. U njemu je spisak sa preko 30 Albanaca. Oni su bili pripadnici policije Republike Srbije za koje su oni smatrali da su kolaboracionisti i zbog toga su i likvidirani od strane grupe Ramuša Haradinaja. Ne znam zašto do sada nije pokazan, predat Haškom tribunalu sudu. Ovo je nepobitno novi dokaz”, navodi Drecun.

Dodaje da su novi dokazi dostavljeni Specijalizovanom tužilaštvu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.