Drecun za RTS: Haradinaj može biti optužen po dva osnova

0

Predsjednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun rekoa je za RTS da su se od završetka suđenja u Haškom tribunalu pojavili neki novi elementi i Srbija je Tužilaštvu Specijalnog suda u Hagu ustupila novu dokumentaciju da bi ukazali na mogućnost podizanja optužnice na osnovu novih dokaza.

“Imate novi element ubistvo Albanaca od strane Ramuša Haradinaja i njegovih teroista, istakao je Drecun.

Ramuš Haradinaj bi sledeće sedmice trebalo da se pojavi na saslušanju pred Specijalnim sudom u Hagu kao osumnjičeni.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Milovan Drecun je rekao da očekuje da Haradinaj bude optužen po dva osnova, ako bude podignuta optužnica jer je za sada u statusu osumnjičenog.

“Prvo od završetka suđenja u Haškom tribunalu pojavili su se novi elementi. Radna grupa koju je formirao Odbor za KiM Narodne skupštine, kojom predsjedavam za prikupljanje činjenica i dokaza u rasvjetljavanju zločina nad srpskim narodom i ostalim nacionalnim zajednicama na KiM je došla u posjed dokumantacije koju smo ustupili Specijalizovanom tužilaštvu svojevremeno da bismo im ukazali na mogućnost podizanje optužnice po novim elementima”, rekoa je Drecun.

Naveo je nekoliko primjera, kako kaže, da bi se videlo koliko se u međuvremenu mnogo toga izdešavalo i isplivalo na površinu zbog čega bi Haradinaj mogao da bude osuđen.

“Utvrdili smo da u operativnoj zoni Dukađin teroristička OVK je tada bila podijeljena na šest, odnosno sedam operativnih. Zonom Dukađin, dio Metohije, je komandovao Ramuš Haradinaj a 131. brigadom u toj zoni Daut Haradinaj. U toj zoni je bilo najviše zločina. Utvrdili smo preko 980 događaja, mučenja, ubistva, silovanja, kidnapovanja”, kaže Drecun.

Kako kaže, za razliku od zone Drenica, kojom je rukovodio Tači bilo je 650 događaja, linkovali su 2.123 dokumenta, izjave svjedoka, krivične prijave.

Interesantno je da se u toj zoni još vodi kao nestalo 101 lice, a Specijalizovano tužilaštvo insistira na ilegalnim pritvorima koji su bili u svim operativnim zonama, istako je predsjednik Odbora za KiM.

“Identifikovali smo najviše ilegalnih pritvora u zoni Dukađin gdje je bio Ramuš Haradinaj – 23 i imamo 127 izjava oštećenih svjedoka. U Drenici je bilo devet zahtjeva i 86 izjava”, rekao je Drecun.

Prema njegovim riječima, Specijalno tužilaštvo je najviše bilo zainteresovano za zatvore.

Pomenuo je zatvori koje su formirali pripadnici OVK, u selu Junik, u opštini Dečani, direktno odgovorni za formiranje zatvora za mučenja, ubistva – su Ramuša Haradinaj, Daut Haradinaj, Idriz Baljaj.

“Imate priču o zatvorima jer je tu najlakše dokaziva povezanost između počinjenih zločina i onih koji su ih počinili”, kaže on.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.