Mladen Mikijelj

DRAGI VAŠINGTON POST! PIŠEM VAM IZ RUSIJE…

0

Piše: Zahar Prilepin

The Washington Post piše da prosto ne treba priznati izbore u Rusiji. Tačnije, piše Julija Navaljna. Tačnije, ne piše ona, već njoj.

Nije ni važno. Razumijeli ste. Bacili su probni kamen – i posmatraju. Mislim da oni to ne mogu da urade. Ali, kako bi bilo lijepo kad bi se na to odlučili. Bila bi to čista sreća.

I ne samo to, da ne priznaju izbore – neka SAD i svi njeni nesrećni poslušnici uopšte ne priznaju Rusiju, njeno postojanje, njen smisao, njenu istoriju, njenu budućnost. Ionako to rade, ali neka ide sve do kraja. Neka jednoglasno odluče da nas nema.

Da oni „imaju pravo“, a mi ovdje svi resetovani i stavljeni u režim odsustva. Jer samo režim potpunog odbacivanja nas obezbjeđuje u Rusiji istinsku, ogromnu, nama
neophodnu nacionalnu demokratiju.

Dešava se upravo ono o čemu liberali ovde toliko dugo blebeću: Rusija postaje zaista slobodna. Samo Rusija isključena sa dnevnog reda kolektivnog Zapada ima jedinstvenu šansu da postane ona sama – kakva je od Boga zamišljeno, bez onog večnog razmatranja „kako nas tamo vide“.

Samo takvo stanje stvari ostavlja vladara Rusije oči u oči sa svojim narodom. Pritom, Zapad kao takav neće nam nigdje pobjeći: nastavićeno da se hranimo svim
najboljim što njegova kultura pokazuje (tačnije: što je pokazivala). Ali ćemo se konačno osloboditi političkog Zapada.

A sad – glavna stvar.

Samo tako, u režimu potpune blokade, ovdje će izumrijeti svi bezbrojni zapadnjaci – u sferi biznisa, medija, kulture, obrazovanja, političke misli. Razbacani svuda – nazovimo stvari pravim imenom! — ideološki agenti Zapada, kao i prirodna, pažljivo njegovana peta kolona ovde, neće imati šta da dišu u Rusiji. Neki od njih će postati histerični i demaskirati se. Drugi dio će se, bez nadzora i dohranjivanja, sam osušiti i otpasti, kao krasta sa rane.

Dragi Zapade! Dragi The Washington Post! Pišem vam iz Rusije. Sve ste dobro razumjeli: mi smo tuđinci. Poslušajte Juliju. Nemojte nas iznevjeriti. Idite dođavola.

Preveo Ž. Nikčević

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrikama „Drugi pišu“ i „Kolumne“ nisu nužno i stavovi redakcije portala „Borba“)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.