Dr Jovan Utješinović: Zaokružite broj 4, listu na kojoj su „narodni ljekari“ koji se bore „Za život Nikšića“ i „Za budućnost Nikšića“

8

Piše: Dr Jovan Utješinović – pneumoftiziolog

Kao ljekar koji radi 23 godine u nikšićkom zdravstvu neću da se bavim istorijom kao pojedine kolege koje su se „naprasno probudile“, aludirajući na neke događaje unazad stotinak godina. Te iste kolege su dovele do trenutnog poslednjeg ili predposlednjeg mjesta u Evropi po stepenu zadovoljstva zdravstvenim uslugama.

Svjedoci ste da je 30-to godišnja diktatura DPS-a dovela do progona preko 150 ljekara, specijalista i subspecijalista, što u inostranstvo, što u privatne zdrastvene ustanove koje nijesu u sistemu CG zdravstva. Ujedno sa ekonomskim sunovratom običnom građaninu je ostalo da se liječi tako što će da čeka u redovima kod prebukiranih kolega.

• Pregledi se zbog gužve skraćuju na 10 min (umjesto pola sata) a sve na uštrb kvaliteta i premora ljekara,
• Usljed nedostatka ljekara, elektronskim zakazivanjem kojim se ministarstvo zdravlja godinama hvalilo gubi se na pravovremenom pregledu, dijagnostikovanju i terapiji. Neki naši građani se javljaju u terminalnim tj beznadežnim stanjima.
• Naši sugrađani kupuju nedostajuće ljekove po nekoliko puta skuplje od istih ljekova u okruženju. Te iste ljekove monopolski nabavljaju režimski bliske firme (farmaceutska mafija).

Hoću da ukažem i na nepristupačnost i udaljenost pojedinih zdravstvenih centra od pacijenta. Tako je preskočena najvulnerabilnija populacija Roma u naselju Budo Tomović, naselju Pod Trebjesom i na Brlji. Jednom zdrastvenom stanicom kod Željezare bi se moglo obuhvatiti i Rubeža i Humci gdje se nalazi i izbjegličko naselje.
Naši sugrađani, Romi i ljudi izbjegli od strahovitih ratnih dešavanja nemaju novca da dođu do Doma zdravlja, Nk bolnice, Spec. bolnice Brezovik a, nemaju novca za skupe ljekove, nemaju uslova za higijenu, nemaju hranu.

Potpisani Memorandum za liječenje nikšićkih penzionera (potpisan sa tadašnjim Direktorom Veselinom Bulatovićem i tadašnjim a i sadašnjim predsjednikom penzionera Ivanom Krsmanovićem trajao je jedan dan (jedne subote???). Tada je Dom zdravlja obezbjedio pregled više specijalnosti (Internistu, radiologa, pneumoftiziologa, ljekara opšte prakse koji bi napisao sve recepte, uzimanje laboratorijskih nalaza,kao i prevoz od mjesta stanovanja do zdravstvene ustanove). Penzioneri bi na taj način izbjegli čekanja ispred ambulanti, ne bi čekali na specijalističke preglede.

To ste Vi zaslužili, to ste Vi dugogodišnjim izdvajanjima višestruko isplatili, Vaše penzije nije davao DPS iz svog budžeta, već narodnog budžeta, o vašem zdravlju se brinu nikšićki ljekari, oni poznaju vaše zdrastveno stanje i vaše potrebe. Ne dozvolite da o njima odlučuju uhljebljeni predsjednici penzionera i direktori JZU.

Slična situacija je i sa zdravstvenim ustanovama na Grahovu, Velimlju tj Banjanima, Goliji pa i u Plužinama i Šavniku čiji zdravstveni centri pripadaju nikšićkom Domu zdravlja. Ne znam ko je i u čije ime zabranio odlazak ljekara specijalista (pneumoftiziologa, internista i psihijatra) da makar jednom mjesečno obave preglede u ovim jedinicama???. Pacijenti iz ovih područja često dolaze kada im bude kasno.
Ne može se zdravstveni sistem bazirati na mukotrpnom stalnom ili čak jednonedjeljnom radu ljekara opšte prakse (bez namjere da omalovažim rad i znanje tih kolega). Siguran sam da bi naš sinergistički rad bio od koristi za pacijenta i na naše obostrano zadovoljstvo.
Poštovani građani Nikšića, iz našeg grada su otišli:
• 2 ortopeda,
• 4 pedijatra,
• 3 radiologa,
• 4 ginekologa,
• 2 pneumoftiziologa,
• 2 urologa,
• 1 psihijatar,
• 1 anesteziolog,
• 3 kardiologa (jedan u PZU),
• 1 endokrinolog,
• 1 otorinolaringolog…

Bojim se da je dosadašnja politika (30-to godišnja) urušila zdrastveni sistem, rastjeruje kolege po svijetu i ka PZU, koje su nedostupne običnim građanima koji nemaju novca da plate preglede 50 eura, koji nemaju mogućnost da kupe neophodne ljekove, koji neće imati mogućnost ni da se liječe.

Zato dragi sugrađani, penzioneri zahvaljujući dokazanim ljekarima, koje često nazivate i „narodnim“ možemo da promjenimo stanje, možemo da unaprijedimo zdravstvene usluge, da ih učinimo dostupnijim, možemo da zadržimo postojeći kadar.

Ne gubite nadu, rješenje za vaše zdravstvene probleme najbolje znaju „narodni ljekari“ koji Vam nesebično pomažu. Njihovo ime nije uprljano korupcijom, nepotizmom i poltronstvom.

Opstali smo zajedno sa vama prkoseći višedecenijskoj destrukciji od strane DPS-a. Izdržimo još malo do 14 marta kada zaokružite br 4 u kojoj se nalaze „narodni ljekari“ koji se bore „Za život Nikšića“, tj koaliciju „Za budućnost Nikšića.

8 Comments
 1. Ja komentariše

  Od boga ti zdravlja!

  17
  1
 2. Jovana komentariše

  Bravo, doktore! Za budućnost Nikšića!

  14
  1
  1. Djoko komentariše

   Svi veliki i postovani intelektualci su podrzali listu br 4! Sjajno.

 3. Milica komentariše

  Njbolji izbor je ZBNK! Svi za br. 4!

  8
  1
  1. Njegos komentariše

   Vrijeme je da se ujedinimo u konacnom obracunu sa DPSom, ovo je mnogo vise od izbora samo za Niksic!

 4. Milan komentariše

  Zna li Mirko , kako će podnijeti da nijesi za DPS , doktore sva ti čas ,

  7
  1
 5. Jovana komentariše

  Lekari su odlazili zbog trulog i mracnog sistema DPSa.

 6. Marijana komentariše

  Od boga ti zdravlja!! Za buducnost Niksica i Crne Gore!!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.