DPS u opoziciji gubi podršku građana

0

Pad podrške Demokratskoj partiji socijalista (DPS) je prirodan i očekivan, nakon prelaska sa vlasti u opoziciju, ocijenila je izvršna direktorica Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM), Milena Bešić.

Ona je povodom novog istraživanja te NVO, koje je pokazalo da podrška građana DPS-u opada, a njihovi glasovi se prelivaju pobjedničkim listama, za “Vijesti” kazala da to nije rijetkost ni u drugim državama, jer prosto dio glasača se opredjeljuje za vladajuće strukture bez obzira na konkretnu politiku te partije.

“U Crnoj Gori je slučaj da je tokom duge vladavine iste strukture došlo do čvrstih veza između sistema i političke partije na vlasti, pa samim gubitkom pozicije vlasti podrška se osipa. Cijena neuspjeha neke politike jeste pad podrške. Moramo uzeti u obzir, da je pad postepen i kontinuiran o čemu svjedoče i naša prethodna istraživanja”, rekla je Bešić.

Kako je saopšteno iz CEDEM-a, istraživanje je sprovedeno standardnom metodologijom na uzorku od 1.035 ispitanika od 11. do 19. septembra, prenosi Mina.

Na pitanje koju bi listu podržali kada bi se ponovo održali izbori, sa istim političkim akterima, 34,8 odsto ispitanika je kazalo da bi podržalo koaliciju „Za budućnost Crne Gore“, a 29,2 odsto koaliciju „Odlučno za Crnu Goru! DPS – Milo Đukanović“.

Koaliciju „Mir je naša nacija“ podržalo bi 14,1 odsto ispitanika, „Crno na bijelo“ 8,3 odsto, Socijaldemokrate (SD) bi dobile 4,8 odsto podrške, Bošnjačka stranka (BS) 3,8 odsto, a Socijaldemokratska partija (SDP) dva odsto. Albansku listu Genci Nimanbegu – Nik Đeljošaj podržalo bi 1,9 odsto ispitanika, listu Jednoglasno 0,9 odsto, a Hrvatsku reformsku stranku 0,1 odsto.

Kada je u pitanju rejting političkih partija, na izlaznost od 69 odsto, DPS ima 30,5 odsto podrške, Demokratski front 20,8 odsto, Demokrate 14,5 odsto, URA 9,2 odsto, Socijalistička narodna partija 6,6 odsto, a SD 5,1 odsto. BS bi podržalo 3,8 odsto ispitanika, SDP 2,3 odsto, Demos 2,1 odsto, Pravu Crnu Goru 1,8 odsto, Albansku alternativu 1,7 odsto, Demokratsku uniju Albanaca 0,7 odsto, Forcu 0,4 odsto, Ujedinjenu Crnu Goru 0,3 odsto, a Demokratski savez u Crnoj Gori 0,1 odsto.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.