DPS: Pokrenućemo nastavak dijaloga o Zakonu o izboru poslanika

0

DPS je odlučio da skupa sa koalicionim partnerima, pokrene nastavak dijaloga povodom krovnog izbornog zakona, odnosno Predloga Zakona o izboru poslanika i odbornika, koji se ponovno nalazi u proceduri i biće predmet rasprave nadležnih skupštinskih odbora.

Kako je kazao Danijel Živković, poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore, važno je podsjetiti crnogorsku javnost da je Skupština od 2017. do kraja 2019. godine dva puta mijenjala izborne zakone skladno preporukama međunarodnih partnera.

“Dijalog vlasti i opozicije po pitanju izbornog zakonodavstva u okviru Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva okončan je krajem decembra prethodne godine. Kao rezultat rada Odbora, u kojem su aktivno učestvovali i predstavnici nevladinog sektora i akademske zajednice, na sjednici Skupštine Crne Gore održanoj 27. decembra 2019. godine, usvojena su četiri zakona koja se tiču izbornog ambijenta. Prema preporukama međunarodnih organizacija, usaglašavajući, u mjeri mogućeg, stavove predstavnika opozicije, nevladinog sektora i akademske zajednice, usvojenim zakonima je dodatno unaprijeđen izborni ambijent.

Ipak, prijedlog Zakona o izboru poslanika i odbornika, zahvaljujući političkoj neozbiljnosti crnogorske opozicije, ostao je neusvojen zbog izostanka potrebne dvije trećine podrške u Skupštini.”, dodao je on.

Kako je kazao, premda postojeća zakonska rješenja omogućavaju fer i korektne izbore, o čemu svjedoči i ocjena OEBS-a istaknuta u Izvještaju misije ODIHR-a za posmatranje izbora, a koja kaže da „pravni okvir u cjelini pruža čvrstu osnovu za sprovođenje demokratskih izbora“, smatramo da je neophodan kontinuirani dijalog i finalni dogovor svih društvenih i političkih aktera u državi.

“Riječ je o istom zakonskom rješenju koje je Radna grupa Odbora za izbornu reformu predložila Skupštini Crne Gore. Bojkotaši institucija, koji su redovni samo kada trebaju da prime nezarađenu platu, znali bi ove činjenice kada bi dolazili na posao za koji ih građani plaćaju. Ipak, bez obzira na nezrelost dijela naše političke konkurencije, mi ostajemo privrženi ideji institucionalnog dijaloga, radi unapređenja, već kvalitetnog i za izbore spremnog zakonodavnog okvira”, zaključio je Živković.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.