DPS i sluge bivšeg režima kukaju nad spaljenom lutkom, a hapsili su novinare neistomišljenike i slali ih u „betonjerke“

0

Vaskoliki DPS aktivisti i sluge bivšeg režima su, ovih dana, stali u odbranu lika i (ne)djela pisca Andreja Nikolaidisa čija lutka je, u sklopu tradicionalnog karnevala, spaljena prošle nedjelje u Herceg Novom.

Tako je juče i predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS), Danijel Živković, saopštio da je ta „lomača na kojoj je slobodna riječ gorjela u plamenu, zapaljena prije tri godine, i od tada je samo rasplamsavaju od prilike do prilike”.

„Kada institucije progone ‘slobodnu riječ’, one koji ne ćute na nepočinstva i rušenje svih civilizacijskih vrijednosti u društvu, logično da će isti biti progonjeni i na ulici. Sve dok institucije ćute na širenje nacionalizma i šovinizma, potpuno je očekivano da se desi spaljivanje slobodne misli i književnog opusa Andreja Nikoladisa. Kada institucije ne učine ništa da zaustave širenje šovinizma, onda je sljedeća faza spaljivanje pravih ljudi, a ne njihovih lutki“, saopštio je juče Živković.

Danas je to u Herceg Novom, a sjutra će, kako je kazao, biti još brutalnije na nekom drugom mjestu, „uz opravdanje da ne razumijemo inicijativnosti i velike ideje karnevala“.

„Pravdati ovakvo ponašanje i proglašavati žrtvu krivcem samo je nastavak relativizacije brutalnog obračuna sa svakim ko misli drugačije i javno konstatuje sunovrat koji se dešava u Crnoj Gori. Jučerašnja lomača na kojoj je slobodna riječ gorjela u plamenu, zapaljena je prije tri godine, i od tada je samo rasplamsavaju od prilike do prilike“, zaključuje Živković.

Međutim, ono što je očito jeste da je mlađani Živković, koji je ovako zakukao o ugroženosti slobodne riječi, zaboravio kako su režim i partija na čijem je čelu hapsili novinare i slali ih u betonjerke samo zbog toga što nisu mislili kao on i njegovi šefovi.

Tako bi onda, kada već čuva slobodnu riječ, mogao da se sjeti Živković kako su kerberi DPS režima 12. januara 2020. godine uhapsili urednika portala IN4S Gojka Raičevića i novinara Dražena Živkovića.

Nekoliko dana prije tog slučaja policija je bila uhapsila i tadašnju urednicu FOS Media Anđelu Đikanović.

Kud će čovjek više ugroženosti slobodne riječi od hapšenja novinara?

Mogao bi isto i da se sjeti mlađani Živković, kada već tako srčano brani slobodnu riječ, i kako su zbog nje prošli mnogi novinari na koje su slali zloglasne crne trojke da ih zastraše, dok su neki, kao što je nažalost pokojni Duško Jovanović, osnivač i urednik “Dana”, borbu za nju platili glavom. Iskreno, nešto se ne sjećamo da se, do sada, mlađani Živković ikad oglasio na ovu temu…

Stoga bi bolje bilo mlađanom Živkoviću da, kad već mora nešto pričati, ne pokušava braniti slobodnu riječ od onih koji su se, kroz 30 godina diktature partije na čijem je čelu zamijenio kreatora svih OKG u Crnoj Gori, za nju izborili.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.