Dogovora o vlasti u Budvi još nema

0

Aktuelni predsjednik Skupštine opštine (SO) Budva i lider građanske liste “Budva naš grad” Nikola Jovanović zakazao je konstitutivnu sjednicu novog saziva budvanskog parlamenta za 7. jul.

Na dnevnom redu će se, osim izvještaja Opštinske izborne komisije i potvrde mandata, naći i predlog izbora predsjednika SO.

Jovanović je upravo posljednjeg dana ispoštovao Zakon o lokalnoj samoupravi – da se 15 dana od proglašenja konačnih rezultata lokalnih izbora mora zakazati sjednica koja se mora održati 15 dana od zakazivanja. Ako se sjednica ne održi u zakonskom roku, predsjednik države Jakov Milatović raspisuje nove izbore.

Budvanski političari, međutim, i dalje su u pat poziciji oko formiranja lokalne vlasti.

Prema konačnim rezultatima Opštinske izborne komisije izborna lista “Budva naš grad – Nikola Jovanović” osvojila je devet mandata, kao i lista “Za budućnost Budve – Mladen Mikijelj” koju čine Nova srpska demokratija (NSD), Demokratska narodna partija (DNP), Pokret za promjene (PzP), Socijalistička narodna partija (SNP), Ujedinjena Crna Gora, Prava Crna Gora, Slobodna Crna Gora, Demos i Radnička partija.

DPS je dobio sedam mandata, Demokrate četiri, Pokret Evropa sad dva, a GP URA i lista “Čist izbor – Petar Odžić – SDP, SD, LP i građani” po jedan mandat.

Nekadašnjim političkim partnerima u Demokratskom frontu, Mikijelju i Jovanoviću fali po dva odbornika da bi imali 17 od ukupno 33 koliko broji budvanski parlament.

Jovanović kao koalicione partnere vidi Demokrate, SDP, URA, ali i Demokratsku narodnu partiju (DNP) i Socijalističku narodnu partiju (SNP) koji su u okviru koalicije koju je predvodio Mikijelj (NSD) osvojile po dva odbornička mandata. Jovanovićeva lista, koja je okupila “odmetnute” članove Nove srpske demokratije i imala neformalnu podršku pritvorenog gradonačelnika Mila Božovića, izričita je da pregovore oko formiranja vlasti neće voditi sa svojim doskorašnjim partijskim kolegama, ali ni sa DPS- om.

Imajući u vidu da Mikijeljova koalicija tvrdi da je jedinstvena, te da nema govora da pojedine partije samostalno nastupaju, što je učvršćeno i nedavnim boravkom lidera svih tih partija u Beogradu na Sverspskom saboru, to Jovanoviću ne daje puno šanse da napravi vlast, izuzev da potraži podršku DPS-a.

(Vijesti)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.