Dodik: U Srebrenici se nije desio genocid

0

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je danas da se u Srebrenici tokom rata dogodilo ”užasno teško stradanje, koje je pokazalo svu golgotu i okrutnost rata”.

U tom pogledu, kazao je, treba osuditi svaku vrstu zločina koji je počinjen.

“Bošnjaci pokušavaju da izgrade mit o Srebrenici. To je lažan mit, taj mit ne postoji”, ustvrdio je Dodik u izjavi novinarima, uoči konferencije o temi “Srebrenica, stvarnost i minaupulacije”, koja je danas počela u Banjaluci.

Nemoguće je, kaže, da je istina o Srebrenici koncentrisana na samo sedam dana.

“To su kreirali bivši visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun i ostali iz međunarodne zajednice, iako ona podrazumijeva čitav period rata i neka istorijska kretanja i pocese”, ustvrdio je on.

Navodi da je Ešdaun inicirao priču o Srebrenici.

“Činjenica je da Srebrenica nije bila nikakva tema sve do dolaska pedija Ešdauna u BiH… Odjednom su se sjetili da to naprave kao mit, koji je potreban svakom narodu, a Bošnjaci nijesu imali nikakav drugi mit.”

Naveo da je da su Srbi procesuirani za dešavanja u ratu, ali ne i Bošnjaci, navodeći primjer Nasera Orića.

“Onda mi ovdje ne možemo da pričamo ni o pravdi ni o pomirenju”, tvrdi on ističući da se “pokušava očuvati priča o Srebrenici putem donošenja zakona o zabrani negiranja onog što se desilo, što govori da je to na staklenim nogama”.

U svom obraćanju novinarima nijednom nije spomenuo riječ genocid, prenose tamošnji mediji.

Organizatori skupa su organizacija starješina Vojske RS-a, nezavisni univerzitet Banja Luka i Institut za istraživanje srpskih stradanja u 20 vijeku.

Dodik kaže da ovakvi skupovi daju “jednu novu sliku o istini koja je se dogodila u Srebrenici”.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.