Dodik: Srpska je država po svemu, zahvalan sam Srbiji za sve što nam daje

1

Srpski član i predsjedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik zahvalio je Srbiji za sve što daje Republici Srpskoj i najavio skori početak zajedničke izgradnje hidroelektrane Buk Bjela. Dodik je ukazao da i Hrvatska obezbeđuje 200 miliona evra za Hrvate u BiH, ali da se o tome nije čulo.

„Zahvalan sam Srbiji za sve što nam daje, i mi ovdje imamo sposobnost da gradimo sami. To ne mogu da zanemarim. Naš budžet je tri milijarde. Od Srbije smo dobili velikih 50 miliona evra i zahvalan sam na tome jer znam da se to tamo moglo upotrijebiti“, rekao je Dodik za Balkan Televiziju, prenosi RTRS.

On je naglasio da i Republika Srpska sopstvenim kapacitetom i u značajnom obimu može da učini mnogo.

Dodik je ukazao da i Hrvatska u svom budžetu obezbeđuje 200 miliona evra za Hrvate u BiH, ali da se o toj priči nije čulo.

Raduje ga, kako je naveo, da se u brojnim mestima u Srpskoj grade projekti koji nose ime Srbija i što Srbija i Srpska mogu zajedno da grade hidroelektranu Buk Bijela, jedan od najvećih vodnih resursa u oblasti energetike na Balkanu.

„Pripremni radovi počinju ovog ili narednog mjeseca i mi ćemo to da uradimo zajedno sa Srbijom. Srbija je većinski vlasnik – 51 odsto“, rekao je Dodik, prenosi Sputnjik.

Mir je, naglasio je, primarna riječ Srba gdje god da žive, i Republike Srpske i Srbije.

„Mislim da je Republika Srpska država po svemu. Ima svoju teritoriju, svoje institucije, predsjednika, narod koji hoće državu“, dodao je Dodik.

On je istakao da Srpska zaslužuje miran život koji nije opterećen stalnim intervencijama stranaca, koji ne donose ništa dobro.

„Mi imamo pravo na onaj resurs i komad zemlje koji se zove Republika Srpska i to ćemo pravo i dalje graditi“, rekao je Dodik.

Naveo je da je RS u pandemiji pokazala enormnu solidarnost, a zdravstveni radnici herojstvo i ukazao da je Srpska morala da relocira 500 miliona evra za zdravstveni sektor i da će nastaviti da se bori za život svojih građana iako joj pozicija, kao zemlje koja nije međunarodno pravno priznata, otežava nabavku vakcina i ostalog.

„Mi nismo država u tom međunarodno-pravnom smislu, ali smo ipak uspjeli da napravimo ugovor sa Rusima od milion i sto vakcina, što znači za 550.000 stanovnika Srpske“, rekao je Dodik.
On je naveo da je Srpska, kada ide „preko“ BiH, nailazi na prevaru kao što je slučaj sa nabavkom vakcina iz Kovaks sistema.

Ocijenio je da je Srpska u procesu nabavke vakcine pokazala bolju sposobnost od Crne Gore, Sjeverne Makedonije i drugih zemalja u okruženju.

1 Comment
  1. E viva komentariše

    Govece gatacko

    1
    3
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.