Dodik: Sarajevo uzalud čeka Bajdena i marince, nema te sile koja će ukinuti Srpsku!

2

Griješe oni u Sarajevu koji misle da će se poslije dolaska nove administracije u Vašingtonu Džo Bajden „parkirati u BiH“ šest mjeseci i dovesti svoje marince i bankare da sređuju stanje. To se neće desiti, kaže Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH uz poruku da nema te sile koja će ukinuti Srpsku.

“Poslije vijeka velikih izazova za srpski narod pokušaćemo da u budućim decenijama na najbolji mogući način odredimo svoj status a on je po nama zajednica sa Srbijom, a ne neka imaginarna priča o BiH, svidjelo se to kome ili ne. Danas je to tabu tema – misle ako se ne priča neće se ni desiti. Mi u Republici Srpskoj vezujemo svoju budućnost za cjelokupni srpski narod”, poručuje Dodik za Sputnjik.

“Mi ne smijemo da ostanemo bez jasne nacionalne linije a ona je – nacionalno okupljanje, zaštita našeg identiteta, naše vjere i RS i pravo da odlučujemo o svom statusu, da kao i svi narodi svijeta imamo na samoopredjeljenje koje je garantovano najvišim aktima UN. U međuvremenu, borba za ekonomski razvoj i što bliskiji odnos sa našim prijateljima.

Uzalud čekaju Bajdena

Dodik je ocijenio da su međunarodno-političke okolnosti loše po Srbe i ozbiljne su najave međunarodnog intervencionizma povodom pobjede Bajdena.

“Svi koji su u vrijeme Trampa morali da čekaju odjednom su se razgoropadili. I svi isto govore. Pokušavaju istim mjerama da nametnu rješenja koja su nama predočena 1997-1998. I naravno nisu uspjeli. Najveća vojna pa i finansijska operacija nije uspjela da uništi RS i napravi BiH. Jer ona naprosto nema kapacitet da bude država. Prije će se RS odvojiti u teritorijalnom i političkom smislu nego što će BiH postati ono što hoće oni koji sada prizivaju Bajdena”, naglašava Dodik.

Kako je dodao, kad slušate tu priču ispada da će Bajden doći ovdje, parkirati se u BiH najmanje šest mjeseci, dovesti sve svoje marince, intelektualce, bankare i šest mjeseci sređivati stanje.

“Naravno da se to neće desiti ali predstava se pravi. Mi smo svoje stavove rekli. Nemamo zadnje namjere, imamo isključivo namjere vezane za naš status. Naš stav je da BiH ne može da funkcioniše, nema hemije, nema ni sile na svijetu koja može da napravi BiH unitarnom zemljom. Nisu uspjeli da slome Hrvate, neće ni nas Srbe. Različite metode slamanja srpskog stava su poznate. Vidimo ovih dana razne podvale tipa mi se kao svađamo sa Srbijom, što naravno nije istina jer nema nijednog razloga za to. Pa onda – evo, gotovo je, idu neke nove snage a te nove snage pravili su oni koji treba da pospeše stvaranje unitarne BiH. Sve smo to prošli”, naglasio je Dodik.

Dodik se osvrnuo i na pitanje Kosova, te ocijenio da je ono  opšte srpsko pitanje i to je najvažnije državno pitanje Srbije.

“Veoma je važno i za nas Srbe koji ovdje živimo jer smatramo da je Kosovo kolijevka našeg naroda. Kurti koji priča o uslovima za dijalog očigledno hoće monolog, a za dijalog su potrebne bar dvije strane. Srbija ima jasan pristup – da treba da se formira ZSO. Albanska priča je da se to spriječi. Naravno da su stranci koji treba da budu neutralni po pravilu navijački. Znam da oko Kosova oni žele da to slome. Sama činjenica da Bajden šalje poruku koja kaže  – „međusobno priznanje“ govori o tome koliko je to promašeno. Bez obzira što je riječ o jednom od najmoćnijih lidera svijeta, to je potpuno analfabetska priča, imajući u vidu da Srbiji ne treba priznanje”, naglasio je on.

Smatra da ideja o „velikoj Albaniji“ nije skorašnja, ona je reciklirana i rehabilitovana nekim nastojanjima.

“Mislim da je ona na žalost daleko ozbiljnija stvar nego nastojanje Srba da se ujedine na Balkanu imajući u vidu to je da tu ideju o velikoj Albaniji podržavaju neki centri moći sa Zapada. To je nešto što je plaćeno kokainskim novcem kroz lobiranje i u Americi, i EU. Dolazimo do toga zašto neki stranac nije reagovao. Nije reagovao zato što prećutno misli da to i treba da se desi. Ja ne bih sebe upoređivao sa tim pričama o velikoj Albaniji jer meni to ne treba da bih ja imao svoja opredjeljenja. Mi Srbi ovdje smatramo da imamo pravo na svoj status i svoj status veoma jasno gradimo. Verujemo da je RS država po svim elementima međunarodnog prava. Nema svoju stolicu u UN ali mi živimo državu: imamo teritoriju, stanovništvo, efektivnu vlast, sarađujemo sa zemljama u regionu”, naglasio je Dodik.

“Primiću rusku vakcinu“

Dodik je kazao da je prostor Zapadnog Balkana već u oluji, kada je zaoštravanje odnosa Istoka i Zapada u pitanju.

“Mi smo već u oluji. Sama činjenica da su od nas tražili da se odredimo prema recimo 5G mreži u smislu da to ne dođe sa istoka, a pod plaštom neke priče o bezbjednosti govori o tome da je situacija sada komlikovanija nego ranije. Negdje ste mogli i da ostanete neutralni ali danas se traži da budete svrstani. Mi moramo ovdje da ostanemo otvoreni  prema i Americi, Kini i Rusiji i takvu politiku ćemo nastaviti da vodimo bez obzira koliko to nekog ljutilo. Da sublimiram, rekao bih da ne možemo da očekujemo što se tiče političke podrške ništa dobro sa Zapada i da će oni i dalje nastojati da se nastaviti njihova politika kažnjavanja prema Srbima ne samo ovde nego i u Srbiji”, rekao je Dodik.

Kazao je i da je prebolio kovid, te da će primiti rusku vakcinu.

“Evropa je definitivno zaglibljena u svojoj neefikasnosti vezano za pandemiju. Ja sam se izjasnio da ću primiti rusku vakcinu. Prebolio sam kovid i sad sam u fazi da mi nije urgentno potrebna vakcina, a imajući u vidu da smo dobili malu količinu smatram da prioritet treba da imaju zdravstveni radnici. A kad dođu veće količine primiću rusku vakcinu”, naveo je on.

(Sputnjik)

2 Comments
  1. Peconijevi Telohranitelji komentariše

    Dodik je neunistiv! Dokazao je da se uspjesno moze spojiti uloga ratnog profitera i “cuvara srpstva”, zato ga narod i obozava.

    4
    1
  2. Ivi komentariše

    Ne čekaju oni ništa nego umire taj narod jadni od korone i od sirotinje. Ni jedna vakcina a strašan privredni pad. Kriminal cveta a ljudi drže dušu u nosu. Silni napadači.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.