Dodik: Republika Srpska će formirati žandarmeriju

0

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u Istočnom Sarajevu da će Republika Srpska formirati žandarmeriju, da bi svojim građanima obezbijedila sigurnost.

Dodik je neveo da bi rezervni sastav policije mogao biti koristan, odnosno mogao bi se angažovati u nekim ad hok situacijama, kao što je migrantska kriza.

“Međutim, napravila se atmosfera da je Republika Srpska mjesto koje se kao militarizuje, što nije tačno. Ja sam za demilitarizaciju i da ostanu određene policijske snage”, kazao je on.

MUP RS povukao je iz Zakona o policiji, koji je na razmatranju u Narodnoj skupštini RS, odredbe koje se odnose na formiranje rezervnog sastava policije.

Prethodno je međunarodna zajednica oštro kritikovala tu inicijativu, pa su iz MUP-a saopštili da odustaju od rezervnog sastava policije, ali da će Jedinicu podrške preimenovati u “Žandarmerija”.

Ambasade SAD i Velike Britanije su tražile objašnjenje šta to znači, navodeći da su protiv uvođenja novih oružanih komponenti koje imaju oblik vojne formacije.

Dodik je još kazao da RS neće dopustiti da se na njenoj teritoriji formiraju migrantski centri, jer se “želi obezbijediti sigurnost RS”.

“Da bismo sproveli tu odluku, formiraćemo strukture bezbjednosti koje mogu to da sprovedu”, kazao je on.

Dodik je ocijenio da od Oružanih snaga BiH nema nikakve koristi, ponovivši da one neće izaći na granicu sa Srbijom kako bi kontrolisale ulazak ilegalnih migranata u BiH.

“Fronteks (evropska policija za zaštitu granica) neće biti na granici sa Hrvatskom, niti će Oružane snage BiH biti na granici sa Srbijom”, rekao je on.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.