Dodik: Raspad BiH neizbježan, rješenje u tri nove države

Dodik: Raspad BiH neizbježan, rješenje u tri nove države

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik tvrdi kako je raspad te zemlje, s obzirom na to kako je sada ustrojena, neizbježan, a kao rješenje za sadašnje probeme koji postoje u njenom funkcionisanju ponudio je unutrašnju podjelu kakvu su nacionalističke snage zagovarale uoči rata vođenog od 1992. do 1995. godine.

U intervjuu za televiziju Republike Srpske (RTRS), emitovanom u četvrtak uveče, Dodik je kazao kako je BiH “u raspadanju” koje niko ne može spriječiti jer ona, kako je rekao, ne odražava interese naroda, nego je nastala kao “igra” čiji je cilj bio pokušati napraviti državu.

Sugerisao je kako je današnja BiH proizvod američke diplomatije, aludirajući time na činjenicu da su SAD bile glavni posrednik u pregovorima koji su u Dejtonu krajem 1995. godine rezultirali okončanjem rata i sporazumom o ustrojstvu nove države kao nasljednice Republike BiH, proglašene 1992. godine, prenosi Hina.

Dodik tvrdi kako je sve to realizovano isključivo zbog pritiska međunarodne zajendice te da sporazum iz Dejtona, odnosno novostvorena država, nikada nisu profunkcionisali u stvarnosti, a kao dokaz za to poslužila mu je i aktualna kriza uspostavljanja vlasti na temelju rezultata izbora iz oktobra 2018. godine.

Kazao je kako je jedino rješenje da se od BiH stvore “zasebne zajednice” odnosno mini-države koje bi onda sarađivale.

“Danas treba omogućiti Hrvatima da imaju svoj entitet. Republika Srpska treba slobodno odlučivati o svom statusu, a Bošnjaci bi se mogli organizovati u dijelu koji kontrolišu i to nazovu Bosnom te se koncentrisati oko pomoći muslimanskih zemalja. Tako bismo bili daleko uspješniji”, recept je koji nudi Dodik.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *