Dodik: Pitanje je uopšte hoće li biti BiH nakon ove pandemije i to će biti pitanje na dnevnom redu!

2

Srbija i Republika Srpska spremno su dočekale epidemiju virusa korona. Srbija pod vođstvom Aleksandra Vučića i RS pod aktuelnom vlašću uspjele su sopstvenim mjerama da spasu narod od katastrofe. Sad imate dušebrižnike koji govore kako treba i šta treba raditi. A ćutali su dok smo se borili i donosili mjere. Jedva čekam takve da zinu!

Ovo, u vaskršnjem intervjuu za “Novosti”, poručuje Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, ocjenjujući mjere koje su Beograd i Banjaluka preduzeli u suzbijanju pošasti koja je zahvatila cijeli svijet.

– Da nismo bili sposobni, katastrofa bi bila mnogo veća. Na svu sreću Srbija i RS imale su agilne vlasti koje su reagovale na izazove i postavile stvari tako da sada rezultati govore da ćemo proći sa najmanje žrtava i ukoliko se ovakvi trendovi nastave, možemo reći da smo adekvatno postupali.

* Mnogi su pali na ispitu zvanom solidarnost. Kako komentarišete poteze Evropske unije za vrijeme pandemije?

– Evropska unija je pala na ispitu solidarnosti. Sada je EU svima pokazala koliko je rovita i dezorganizovana. Odluku da zabrane prodaju medicinske opreme i materijala zemljama Zapadnog Balkana ne mogu da shvatim. Kako će Evropa izgledati posle ove pandemije, veliko je pitanje. Ostaće trajno nezadovoljstvo reakcijom, nesolidarnošću, odbacivanjem Zapadnog Balkana i svih nas ovde od strane EU. Nismo vidjeli nijednu njihovu dobru namjeru ni želju da nam pomognu.

* Očekujete li pritiske na BiH i Srbiju da postanu članice NATO nakon što je to postala Sjeverna Makedonija, i to usred pandemije?

– Republika Srpska neće mijenjati stavove o članstvu u NATO. Oni su nas uništavali osiromašenim uranijumom koji ostavlja strašne biološke posledice po srpska pokoljenja. Nijedan Srbin to ne smije da oprosti ni da zaboravi. Dok je RS ovdje BiH neće u NATO. Pratimo stav Srbije. Sve što do sada imamo od EU i NATO je tiha okupacija. Za malu šaku dolara za razvojne projekte vas okupiraju i niste u mogućnosti da sami djelujete.

* Srbija je bila u velikoj diplomatskoj ofanzivi i mnoge zemlje su povukle priznavanje Kosova. Može li se taj trend nastaviti i okreće li se konačno klatno pravde na našu stranu?

– Još će više zemalja povući priznanje Kosova nakon pandemije virusa korona i zbog svega što se desilo u svijetu. Priština se na kraju nerazumno i ponaša jer smatra da ima jake mentore. Ti mentori su izgubili sada politički i moralni kredibilitet na ovim prostorima. Politika Srba mora ići u pravcu jačanja suvereniteta. Podrazumijevati da narod ima pravo na svoj suverenitet na teritorijama koje su vjekovno srpske, a to je definitivno i Kosovo.

* U BiH, pogotovo iz Sarajeva, stigle su osude zbog pomoći koja stiže u Srpsku u ovim teškim vremenima…

– BiH ostaje i dalje nedovršena zemlja. U njoj ništa ne funkcioniše i ne može da opstane. Na donošenju mjera i odluka o virusu korona BiH je dokazala da je nesposobna da preživi. Jedini segment u BiH koji je pokazao da je sposoban nešto pozitivno da uradi u ovom periodu je Republika Srpska. Sve odluke koje su donošene na nivou BiH i FBiH su bile na štetu RS. Nikada nismo osporavali pomoć koja stiže u Federaciju BiH ili na nivo BiH. Ministarka Bisera Turković umislila je sada da je važan faktor pa piše pisma stranim političarima i žali se na pomoć koju Srpska dobija.

* Ima li onda BiH budućnost?

– Za dobrobit ljudi koji žive na ovom području – i Bošnjaka i Srba i Hrvata, BiH mora da nađe novu političko-teritorijalnu organizaciju koja neće biti BiH. I da pokušamo svako sa svojim resursima da raspolažemo i sarađujemo sa drugima. Šta je BiH dala i Muslimanima i Srbima i Hrvatima? Nikom ništa nije dala. Pitanje je uopšte hoće li biti BiH nakon ove pandemije i to će biti pitanje na dnevnom redu. Problem BiH je što imate Bošnjake koji su podanici stranih struktura. Republika Srpska je dokazala da ima prijatelje na sve strane svijeta bez obzira na epitete koje nam stavljaju iz Sarajeva da smo mali i nebitni! Nema male države. Imate državu sa karakterom ili bez karaktera. Raduje me što smo imali razumijevanje Srbije, Kine, Rusije, Mađarske i drugih zemalja u ovom periodu, a tu je i pomoć Turske. Dokle će postojati BiH je jedino pitanje na koje se čeka odgovor.

* Kako će RS izaći iz ove krize?

– Srpska je pokazala sposobnost da upravlja krizom. Tamo gdje nismo imali ovlašćenja imali smo probleme. Savladali smo još jednu lekciju. Potvrdili smo opravdanost svog postojanja. Ponosan sam na medicinski sektor koji se pokazao stabilnim i odgovorio je izazovima. Privrednici nam vjeruju da ćemo sve uraditi da se oporavimo, a pokazali smo i sposobnost da reagujemo u kriznim situacijama.

MEDICINARIMA PO 500 EVRA

* Imate li plan za pomoć privredi i stanovništvu kada prođe epidemija?

– Republika Srpska pravi tri fonda sa oko 500 miliona maraka. Pružićemo pomoć privrednicima kako bismo svi lakše prebrodili krizu. Uplatićemo minimalne plate i doprinose za oko 66.000 radnika u RS. Medicinari, policajci, civilna zaštita, komunalni i sanitarni inspektori dobiće po 500 evra jednokratne pomoći.

PONOSAN SAM NA PATRIJARHA

* Kako ćete obilježiti Vaskrs u vanrednom stanju?

– Vaskrs je jedan od dva najveća pravoslavna praznika. Ove godine ga dočekujemo u sasvim drugom raspoloženju. Niko ni Vučiću ni meni ne može prigovoriti što je to tako. Mi smo pripadnici SPC i naš odnos prema crkvi i vjeri je neupitan. Ali zbog državne odgovornosti morali smo da donesemo mjere kako bismo zaštitili građane. Ponosan sam na našeg patrijarha Irineja koji je razumno obrazložio čitavu situaciju u kojoj se svi nalazimo i hvala mu na tome. Svima želim srećan Vaskrs i da se pridržavaju riječi: Čuvaj sebe da te čuva Bog!

2 Comments
  1. Kafanski filozorf komentariše

    Bravo, Samo Sloga Srpstvo Spasava!.

  2. Buka komentariše

    Boze,Boze,Brizan li je gos n Dodik,cetvrtanom kao Znan..sjekira se a ne treba..Bice Bosne i Hercegovine,Drzave..Sve s Bosancima Srbima Hrvatima…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.