Dodik odbio da primi njemačku ambasadorku u oproštajnu posjetu

0

Milorad Dodik napravio je još jedan diplomatski incident, jer je odbio zahtjev njemačke ambasadorke u BiH Kristiane Hohman za oproštajni prijem.

Kako prenosi Index, predsjedavajućem Predsjedništva BiH nije se svidjelo kako ona radi, odnosno Dodik smatra da je njen angažman u BiH bio politički obojen, subjektivan i na štetu Srba.

“Imajući u vidu da Vas, kao predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH, nisam ni primio, obavještavam Vas da ne mogu udovoljiti Vašem zahtjevu za oproštajni susret”, kaže Dodik na početku pisma ambasadorki.

Zamjera joj da su njeni javni nastupi i diplomatske aktivnosti bili politički obojeni, subjektivni i diplomatski neprimjereni, piše portal Klix.ba.

Dodik je obećao da će o tome “obavijestiti i najviše predstavnike Savezne Republike Njemačke”, navodi se još u tekstu.

Prema Dodikovom mišljenju njemačka ambasadorka radila je protiv Srba.

“Kao ambasadorka Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini u protekle više od tri godine radili ste na štetu srpskog naroda i Republike Srpske, a time i protiv same Bosne i Hercegovine i njenog Ustavom predviđenog uređenja”, piše Dodik.

“Kao predstavnik zemlje, koja na ovim prostorima nosi teško istorijsko breme, očekivano je bilo da pokažete više razumijevanja i diplomatskog senzibiliteta u Vašem radu”, napisao je.

Dodao je da visoko cijeni napore Njemačke da svojim iskustvima i pomoći doprinese procesu pomirenja i izgradnje trajnog mira na cijelom prostoru Balkana, ali konstatuje da ambasadorka u odlasku nije bila adekvatan predstavnik takve jedne Njemačke.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.