Dodik: Nemoguće je očekivati da Srbi podrže priznanje Kosova, a da Republika Srpska ostane u BiH

1

Nemoguće je očekivati da Srbi podrže priznanje Kosova kao nezavisne države,a da Republiku Srpsku ostave u BiH, jer dvije gotovo identične situcije ne mogu imati dva različita rešenja, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik posle razgovora tročlanog predsjedništva sa šefom EU diplomatije Žozepom Boreljom.

Članovi Predsjedništva BiH razgovarali su večeras sa Boreljom, a srpski član i predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik potvrdio je da se razgovaralo o non pejperu i aktuelnoj epidemiološkoj situaciji.

Dodik je rekao da je tokom onlajn sastanka od Visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu poslove i bezbjednosnu politiku i potpredsjednika EK dobio uvjeravanje da će Evropska unija isporučiti BiH određenu količinu vakcina u narednom periodu.

Dodik je naveo da je stav Republike Srpske da treba voditi razgovore u okviru BiH o svim otvorenim pitanjima i da je problem BiH u bošnjačkoj politici reintegracije i neimplementacije Dejtonskog sporazuma, prenosi RTRS.

Nakon sastanka Dodik je rekao da Bošnjaci uporno žele da reintegrišu BiH kako oni zamišljaju, a to znači da u njoj nema ni Srba ni Hrvata.

Dodik smatra da je nemoguće očekivati da Srbi podrže priznanje Kosova kao nezavisne države,a da Republiku Srpsku ostave u BiH, jer dvije gotovo identične situcije ne mogu imati dva različita rešenja. On je naveo da je ovakav stav tokom sastanka izazvao reakciju druga dva člana Predsjedništva, a Željko Komšić je napustio sastanak nakon Dodikove tvdrnje da je nezgodno da Predsjedništvo vodi pregovore, jer je Komšić njegov član kojeg ostali predstavnici hrvatskog naroda ne smatraju legitimnim.

Održavanje sastanka su potvrdili i iz Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) i između ostalog naveli da je Borelj izrazio zabrinutost zbog sve češće nacionalističke i retorike podjela u zemlji, da je apelovao na članove Predsjedništva da se uključe u međusobni dijalog i da podstiču okruženje koje pogoduje jedinstvu, konsenzusu i konstruktivnom angažmanu u interesu građana BiH, kroz smanjenje političkih tenzija i promovisanje pomirenja.

Visoki predstavnik je ponovno naglasio posvećenost EU evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, cjelovite i suverene zemlje, prenosi Tanjug.

1 Comment
  1. NikšićGolijaKiM komentariše

    Nemoj da vam pada na pamet da bilo ko trguje sa KiM. KiM ni pod kojim uslovima ni djelić te zemlje KOSOVSKE neće niko uzeti niti nilo ko ima pravo da spominje KiM i miješa sa ostalim srpskim teritorijama. Ne forsirajte te priče o Republici Srpskoj i stavljanje u isti koš sa KiM. Boriti se za Republiku Srpsku u redu ali ne uzimajte u usta KiM i bolo kakva trgovina ne dolazi u obzir jer ne bi dobro prošli od naroda SRPSKOG , vjerujte. Ostavite KiM i priču o njoj, KiM su bili 400 god okupirani od strane Otomana i niko se ni tada nije odricao KiM tako da neće ni sad! Bolje bi vam bilo da pazite šta pričate!

    10
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.