Dodik: BiH je nesposobna i nepotrebna zemlja

0

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je Bosna i Hercegovina pokazala da je nesposobna i nepotrebna zemlja i da ne može da ostvari nijedan dobar rezultat.

On je u intervjuu za Radio-televiziju RS (RTRS) sinoć ocijenio da je “Sarajevo odlučilo da igra igru uslovljavanja, ali da Republika Srpska neće pristati na njihove uslove”.

Dodik je pojasnio da je očekivao da novi Savjet ministara BiH formira još u decembru prošle godine, dodavši da je “očigledno da Stranka demokratske akcije (SDA) ponovo želi da bira predstavnike iz Republike Srpske”.

On je upozorio da ovaj put neće proći namjera političkog Sarajeva da sa opozicijom iz Republike Srpske formira vlast na nivou BiH, jer je, kako je najavio, spreman plan kojim će to biti spriječeno.

“Ili ćete se dogovarati sa relevantnim predstavnicima srpskog naroda koji su u ovom trenutku konstituisani u skupštinskoj većini, Vladi, ili ćete imati to što tražite. Mi ćemo onda donijeti odluke, a sve već imamo pripremljeno. Mi ćemo to donijeti u toku noći i prekinućemo sistem indirektnog oporezivanja”, istakao je Dodik.

On je dalje kazao da će Narodna skupština preko noći poništiti sve odluke koje je mimo volje srpskog naroda nametnuo visoki predstavnik, te donijeti odluku da se nadležnosti Tužilaštva BiH i Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) ukinu na teritoriji RS.

“To su ilegalni organi koji ne mogu da funkcionišu. Hoćete da se igrate? Јa vam preporučujem da izaberete (Mirka) Šarovića (SDS), pa ćemo vidjeti kako ćemo se igrati. Šta ćete uraditi”, naveo je Dodik.

On je naglasio da će, ako SDS i PDP ponovo sa strankama iz Federacije BiH formiraju Savjet ministara BiH, biti napravljen “akt o raspadu BiH”, u čemu neće pomoći nikakva vrsta intervencionizma.

“Dosta je više da se ignoriše volja srpskog naroda”, upozorio je Dodik, optuživši predstavnike SDS-a i PDP-a, koji su još u Savjetu ministara ,da “godinama ne rade u interesu Republike Srpske”.

On je dalje kazao da Predsjedništvo BiH “nikada neće dati nalog za rat u BiH, kojim se žele zastrašiti građani”.

“Ko će dozvoliti da dođe do rata? Predsjedništvo neće. Samo zastrašuju narod, to je laž. Ovo je stvar političkog procesa”, ocijenio je srpski član Predsjedništva BiH.

Dodik smatra da u BiH nije moguć rat, te da bi svi srpski vojnici u Oružanim snagama slušali komandu iz Republike Srpske.

“Postoji li iluzija da će drugačije biti? Mislite da će Hrvati ratovati protiv hrvatskog naroda ili Bošnjaci protiv bošnjačkog naroda? SIPA ima nadležnosti. Pa dobro, da dođe u Republiku Srpsku, pa i imamo i mi našu policiju. Pozvaćemo Srbe da izađu odatle, pa ćemo vidjeti kako će to izgledati”, naglasio je on.

Prema njegovim riječima, policija iz Federacije BiH i njenih kantona ne može ući u RS, jer bi to bilo direktno kršenje Ustava.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.