Dobrosavljević: Srbija je u interesnoj zoni jednog od velikih svjetskih blokova, neće nas ni pitati hoćemo li da uđemo – bićemo natjerani

1

Politički analitičar Vladimir Dobrosavljević kazao je povodom sukoba ocjenjivao je sukob u Ukrajini i kazao da pozicija Srbije nimalo nije zavidna.

„Opšte je poznato da dalje naoružavanje ne smiruje regionalne sukobe. Mi ovdje imamo jednu veliku geopolitičku igru. Ušli smo u proces formiranja blokova u svijetu a u tome je neko na Zapadu dobro uočio da Rusija može intervenisati i van sovjetskog prostora. Koji je najbolji način da se spriječi jačanje Rusije? Izvezete im krizu u njihovo dvorište.“, kazao je on.

Dorbosavljević naglašava da je Ukrajina i ukrajinski u ovom slučaju najgore prošao i da bi sukob prestao da je to dobra volja velikih sila jer ga niko ne želi.

„Ja nisam jedan od onih koji pričaju da će rat trajati do 9. maja i tako dalje… Mislim da će trajati dosta duže.“, kazao je on.

Dobrosavljević kaže da svako teritorijalno pitanje može biti otvoreno.

„Tako Kina može otvoriti pitanje Tajvana. Moramo razumjeti kontekst u kome sve funkcioniše. Mi se sada nalazimo pred stvaranje 3 velika globalna pola, odnosno 2 ipo. Jedan će svakako biti Zapadni svijet, drugi će biti okupljen oko Kine i Okeanije, a treći će biti post sovjetski prostor. Ono što je problem za nas je što se mi nalazimo duboko u interesnoj zoni Zapadnog pola. Ne moram ni da gledam, NATO okružuje Srbiju. Srbija danas nije SFRJ koja je bila zemlja na granici dodira tadašnjih blokova.“, kazao je on.

To više nije moguće, smatra Dobrosavljević i dodaje da više ne može biti održiva spoljna politika koju Srbija trenutno vodi.

„Naš interes mora biti takav da spoljnu trgovinu ne razorimo a isto tako moramo biti svjesni da gomila političkih subjekata u regionu ne simpatišu to što je Srbija povećala uticaj.“, kazao je on.

Dobrosavljević smatra da se sve ono na šta smo se dosad pozivali i što je koncept međunarodnog prava, demokratije, individualna i kolektivna prava, slobodnu tržišnu privredu, neprikosnovenost privatno vlasništva – sve to nestaje!

„U velikoj podjeli imate situaciju da onaj koji ima moć i u čijoj ste sferi uticaja neće vas više ni pitati da li hoćete ili nećete – bićete natjerani. Npr. Ukrajina, druga najveća zemlja posle Rusije, eto šta se desilo ako pomislite da možete da izazivate nekoga. Mi samo moramo biti mudri i da znamo kako da se ponašamo u ovim vremenima

1 Comment
  1. Medo komentariše

    Kako SE saltaju Vucicevi analiticari

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.