Do početka izbora (pro)cvjetaće vascijela Crna Gora, a poslije njih …!?

0

Piše: Dr Momčilo D. Pejović

Evo nas na samome pragu parlamentarnih izbora zakazanih za 11. jun 2023. godine, a koji su se, da je političke sreće i pameti bilo, već odavno trebali održati u protekloj godini!? Naravno, glavni politički krivac za njihovo kašnjenje je niko drugi do „Tehnička vlada“ i njen Prem(i)jer u „tehničkom mandatu“ odnosno sada već bivši predsjednik Crne Gore i sedmostruki premijer ili „Sedmak Čobanin“ – samoproklamovani „počasni predsjednik Crne Gore“, jer je „neustavno“, ukazom, raspisao parlamentarne izbore za 11. jun tekuće godine, misleći da će se i po treći put dohvatiti fotelje „evropskog državnika“ Crne Gore!

Da se kojim slučajem Prem(i)jer pitao, a ne njegov predsjednik sa kojim je pravio 43. Vladu crnogorsku a koji mu je istu srušio, izbori bi bili raspisani tek 2024. godine! Tada mu se, kako  reče, mandat srušene vlade „završava“ i ujedno njegov kao prem(i)jera po volji, eventualno krajem oktobra ili u novembru ove godine! „Bog da pomože i podrži“ njega i sve njih kao parlamentarce, poziciju i opoziciju, što su tak(o)vo stanje do dana današnjega odnosno izbora za 11. jun (p)održa(va)li!

Pogriješili nijesu, ni najmanje, rekli bi svi u jedan glas, njihov (izb)orni! Baš im odgovara ambijent, beneficije, imunitet, putovanja po raznim evropskim destinacijama, prisustva na evropskim konferencijama – panelima, predavanja i tome (s)lično! Pa šta, neka traje dokle traje! Opet će se oni (s)naći u skupštinskim klupama, da politički pametuju, opstruiraju, (prego)varaju, (dogo)varaju i nanovo biraju „staru-novu, manjinsko-većinsku i evropsku“, kao i sve noviju i ko zna još i koju? A tek, u koliko će se oni „vlada“ udomiti dokle god biološki da (po)traju ili (pre)staraju, a možda i do penzije „emeritus – počasne“ doguraju!

Čitam i kao pripremam neke ispise iz štampe, a koje sam prikupio u prethodne skoro tri i po decenije! Naravno, nije aluzija na bivšeg predsjednika, sve je to kao „nesređena arhiva“ odnosno „građa“ koja nije izvor prvoga reda, ali nije za (od)bačiti! To su, ipak, „drugorazredni ili trećerazredni“ izvori koji u nedostatku prvorazrednih izvora mogu mnogo toga nadomjestiti i poslužiti nam da dobijemo potpuniju sliku društveno-političkog razvoja države Crne Gore u njenom trideset-trogodišnjem periodu, a u vremenu jedne „najjače i najbrojnije“ stranke-partije i jedne odnosno samo dvije-tri ličnosti političke i državničke!

Dok lagano šetam Podgoricom, razgledam novoosvanule brojne i bogme velikih dimenzija bilborde! Uh, na šta se sve „narodne“ pare troše odnosno bačaju? Na bilbordima je sve više likova, pojedinačnih ili grupnih a manje je riječi, jer partije-stranke od broja 1 do broja 15, daju izborne ponude da p(re)okrenu Crnu Goru, kako bi već jedom krenula „pravim i evropskim putem“! U tome su sve stranke na crnogorsko-političkoj tezgi složne!?

Nama građanima odnosno biračima sada se ponovo, po dvanaesti put, nudi već odavno obećano, a neispunjeno! Neiscrpna su obećanja data građanima od strane njenih političara! To su, kažu 12-ti po redu parlamentarni izbori, jer lokalne niko ne računa, a predsjednički su završeni neuspješno po onoga ko je uveo kancelariju i titulu za „počasnog predsjednika“ odnosno sada za sebe usamljenoga do penzije, a možda i počasne samo ako mu „mogadne biti“!?

Na temu izbora, crnogorskih parlamentarnih, lokalnih i predsjedničkih objavio sam desetak tekstova, prilično obimnih! A prvi tekst bi objavljen daleke 2001. godine, mjeseca juna a dana prvoga!

I, šta sada ima od (n)ovoga na izborima, a čega (do) tada nije bilo? Ma gotovo sve je isto! Isti ljudi, stranke, lideri, sem onih koji su „Bogu na istinu“! Samo je sada jedna stranka-partija na crnogorskome političkome nebu odnosno u crnogorskoj narodnoj Skupštini nova! A, reklo bi se da je i malo podmlađen stranački kadar kluba poslanika koji sačinjavaju parlament!

Novoga vam nemam više ništa reći, sem da su malko više od dvije teške životne decenije protekle, a trebalo ih je izdurati odnosno preživjeti! A kako? Pravo da vi rečem jedva, iako živo, teke toliko da se diše kao na škrge. Plate bile u Istorijskom institutu i na Univerzitetu Crne Gore mnogo (pre)velike, zato je i moja penzija tolika da se sa njome može (po)tanko izdržati ne više od dvije neđelje dana od kada se ista primi! A bogme sam odradio puni radni staž od 40 godina i dva mjeseca odviše, bez i dana bolovanja! E samo da sam radio 8 sati, nego je bilo i po 14-16 skoro polovinu toga radno-naučnoga staža!

To vam je taj „evropski prosijek“, koji (do)stigosmo sa onima koji dođoše sa ulice odnosno sa „mladim(a), lijepim(a) i (još) pametnim(a)“ ili „Da živimo bolje“ odnosno sa onim(a) koji nam obeća(še) „Bolji život“ i reče nam „Mi znamo kako“, a sve bi zlo i naopako! A šta tek reći za mnogobrojne koji nemaju nikakvih primanja i nezaposlene koji čekaju posao na biroima rada već dvije decenije, kao i one sa primanjima do 250 eura ili brojnih penzionera sa nepunih 200 eura i tako dalje?

Još tada, unazad dvije decenije, rekao sam: Ispunismo posljednju deceniju XX vijeka raznim sloganima na izborima, pa konačno „naučismo“ da godine počinju januarom, da postoje četiri godišnja doba. A sve nas to naučiše (…) mnogobrojni izbori, referendumi, koalicije raznih stranaka, vladine i nevladine organizacije, otvorena i zatvorena društva, strane delegacije, transparentne tranzicije, razne opcije visokih predstavnika, strani „eksperti“, forumi i kvorumi, i (…)! Sa sve četiri strane svijeta sjatiše se „stručnjaci“ da nas obuče i nauče, za kratko vrijeme, gdje smo i što smo, ko smo i otkuda smo, a posebno kakve su nam perspektive za sljedećih dvadeset do pedeset godina. Izračunaše nam da će za narednih 100-200 godina cijena rada, plate, penzije i ukupni društveni proizvod po glavi stanovnika biti mnogostruko povećani i da će biti na nivou 80-tih godina XX vijeka (…)! Da  ne živim u ovom vremenu, sumnjao bih u sve ovo što se dešavalo i što se dešava. Najgore od svega toga je što na svojoj koži moja familija i ja dobro osjetismo „blagodeti“ ovoga života, kao i mnogobrojne porodice diljem Crne Gore (…) dobismo ono što i tražismo – ništa do čemera i jada. Šetasmo od nemila do nedraga, od Zapada do Istoka, više ka Zapadu, tamo gdje „cvjeta“ demokratija (…) Narode, jadan, osvijesti se jedan put! (…) Od svih tih mnogobrojnih obećanja ostade trpež i krpež u narodu Crne Gore (…)! Obećaše da će nas uvesti u Evropu, kao da smo pali s’ Marsa (…) Obećanja narodu iz dana u dan, iz godine u godinu ređaju se, nova država, nova svijest i blagostanje! (…) Oni im nude ulazak u Evropu za kratko vrijeme, najkraćim putem, tj. prečicom – tunelom njihovih svijetlih stranačkih vođa, organizatora i konstruktora „novoga“ poretka i svijetle budućnosti! U toku jedne decenije narod je izlazio na mnoge izbore, na kojima su se jedni te isti mjerili i smjenjivali, obećavajući „napredak“! Molim Vas, prestanite više sa izbornim obećanjima, državama i demokratijama koje nam nudite, blagostanjem i vizijama budućnosti!

Šta se od tada pa sve do danas promijenilo na bolje od ponuđenog odnosno obećanog, a (ne)ispunjenog? Odgovor(iti) na to pitanje je veoma lak(o) i glasi: Ništa ili gotovo ništa! 

Od prvih parlamentarnih izbora pa do ovih sadašnjih prevali smo put vremenski dug 33 godine odnosno od pobjede Saveza Komunista Crne Gore preko Demokratske partije socijalista u dva mandata (1992. – 1996.); zatim koalicija: „Da živimo bolje“ (DPS, NS, SDP) 1998. godine, Pobjeda je Crne Gore (DPS, SDP) 2001. godine, Za evropsku Crnu Goru (DPS, SDP, LDP, NSL) 2002. godine, i po drugi put, Za evropsku Crnu Goru (DPS, SDP, HGI) 2006. godine; pa u dva navrata koalicija: Evropska Crna Gora (DPS, SDP, BS, HGI) 2009. godine i Evropska Crna Gora (DPS, SDP, LP) 2012. godine; Sigurnim korakom (DPS, LP) 2016. godine, i dođe se do Demokratske partije socijalista (DPS, LP) 2020. godine, a koja bi poražena na izborima od koalicija: Za budućnost Crne Gore (DF, SNP, UCG, PCG, RP, NP), Mir je naša nacija (Demokrate, Demos, NlJ, PPIR) i Crno na bijelo (URA, Civis, SPP)! Bio bi to neki najkraći pregled izbornih parlamentarnih stranaka u Crnoj Gori do ovih zakazanih za 11. jun tekuće godine.

A šta sadašnji politički subjekti na parlamentarnim izborima gromopucateljno građanima obećavaju u svojim izjavama, koje se mogu naći u štampanim i elektronskim medijima i pročitati, pa se grohotom na sve njih (i)smijati? Naravno, dobro je da se i slikom mogu vidjeti neka nama odavno poznata lica političara povratnika, koji su se potenčili, sada pred ovogodišnje parlamentarne izbore, jer su do sada bili u zamrznutom političkom stanju! Iako nijesu (mnogo)brojni oni nam šalju poruku da je posao naših političara veoma unosan i njihov jedini „sporedni“ a najunosniji izvor prihoda!

Navešćemo samo neke od brojnih izjava datih u medijima kao obećanja da će se Crna Gora „preporoditi“ i vascijela procvjetati, počev od Sjevera ka Jugu i od Zapada ka Istoku! Jednom riječju od dosadašnje ekonomski opustošene zemlje do „bezgraničnog plavetnoga nebeskoga svoda iznad“ nje kao države, a koje su bile iste, slične, prevaziđene, isprazne, bezsadržajne, besmislene, promašene, istrošene, stranački interesno sukobljene, nerealno ili ekstremno nadrealne odnosno dio su izbornog „političkog folklora“, kako to reče „tehnički prem(i)jer“, a koje su tu da namame, omame birače do sljedećih izbora! A šta će biti poslije izbora zna li (i)ko?

Privlače me, radoznalo, neki naslovi na bilbordima, kao udar(na) s(n)aga buduće stranačke utrke za crnogorski parlamenat: „Hrabro se broji i borojaće se!; Zajedno! Crna Gora u Pokretu; Za našu kuću; Za pravu pravdu. Pravda za sve; Istina, pravda. Konačno! Za budućnost Crne Gore; Narodna koalicija. Složno i tačka; Da. Mi možemo za građansku Crnu Goru“!

Evo naslova od nekih izjava, koje će „preporoditi Crnu Goru“ i koji će je svu u cvijeće pretvoriti, a drveće će i listopadno ne samo olistati nego (p)ostati zimzeleno zauvijek, pa će tek tada Crna Gora „ekološka“ država biti u pravom smislu te riječi!? Naravno, kad bi to moglo (im) biti: „Živković: Aktuelna i prethodna vlada u sjever Crne Gore uložile nula evra, zato treba da dobiju nula glasova; Knežević iz Mojkovca: Formiraćemo Ministarstvu protiv organizovanog kriminala i korupcije; Abazović: Kazaću istinu o nekima koji misle da su nedodirljivi nakon izbora; Energetska tranzicija velika razvojna šansa Crne Gore; Spajić: Nakon konsolidacije slijedi povećanje minimalne penzije na 450 evra. Prosječna penzija će biti 600 evra; PzP: Nova vlast pod hitno da usvoji kvalitetan Prostorni plan i unaprijedi saobraćajnu infrastrukturu; Eraković: Hitno ćemo pokrenuti inicijativu za smjenu Vraneša; Konatar: Crna Gora danas ostvaruje nikad bolje finansijske rezultate; Legalizacija bespravno sagrađenih objekata; Jokić: SNP će se založiti da se kleveta vrati u Krivični zakon Crne Gore; Dvije kineske kompanije sastale se sa predstavnicima koalicije „Za budućnost Crne Gore”: Spremni da ulože pet milijardi evra u ključne projekte da ne moramo da se zadužujemo; Adžić: SAD i partneri mogu računati na crnogorske vojnike u očuvanju zajedničkih vrijednosti; Bečić: Podizaćemo životni standard, ali čuvaćemo dostojanstvo! Abazović: Konfiskovaćemo nelegalno stečenu imovinu!; Živković: Plan za naredne 4 godine * Završiti pristupne pregovore (…), * Pokrenuti investicioni ciklus vrijedan milijardu eura (…) otvoriti nova radna mjesta (…), * Smanjiti stopu poreza na dobit za pravna lica na 9% (…), * Uvećati prosječnu platu u Crnoj Gori za 50%, * Sačuvaćemo Fond PIO (…), uvećati minimalnu panziju na 350 eVra (…), a penzije iznad prosijeka 10%; Živković iz Gusinja: Vladajuće partije su zaboravile Gusinje, a dijasporu pokušale da odvoje od Crne Gore; Injac: Glavni grad opterećen viškom zaposlenih i dugovima javnih; PES: Partija penzionera, invalida i restitucije pružila podršku programu Evropa sad; Kreću saslušanja u istrazi o ubistvu Duška Jovanovića! Svjedoče bivši visoki funkcioneri policije; Spajić: Program Evropa sad 2 će ekonomski preporoditi Crnu Goru; Canović: Nikad se manje nije čuo glas Sjevera i zato Sjever na izborima mora da odgovori; Abazović: Ljudi neće napuštati Andrijevicu, niti sjever Crne Gore, nastavićemo izgradnju autoputa koji vodi prema Srbiji; ZBCG: Nećemo dozvoliti političke ucjene stranog faktora; Iz koalicije „Za budućnost Crne Gore“, kako je saopšteno, na skupu u Kolašinu dali podršku ulasku u EU i ocijenili da Otvoreni Balkan treba da bude jedan od ključnih državnih projekata; Ibrahimović: Bošnjaci shvatili da treba da budu jedno i 11.juna će dominantno podržati BS. „Ulcinj je u pravom smislu primjer multietničkog sklada i susreta civilizacija. Ne bi Ulcinj bio ovako lijep da nema kolorita bošnjačke kulture i tradicije“;  Medojević: Formiraćemo ministarstvo za borbu protiv mafije, nacionalizovaćemo privatne kompanije; Paunović: Punim gasom protiv kriminala i korupcije; Koalicija „Zajedno!“: Petnjica je bila i ostala bastion građanske i evropske Crne Gore, mi ćemo obezbijediti stabilnost i njen dalji razvoj; Bečić i Abazović: Svim privatnicima ćemo pomoći, ali ćemo ući u privatna preduzeća da vidimo da li se poštuju radnička prava; Nišić: Vratićemo Crnu Goru na put sigurnosti, međuvjerskog i međuetničkog sklada; Abazović: Neko konačno mora da da odgovor ko je nalogodavac ubistva Duška Jovanovića, bez toga nema spokoja u Crnoj Gori; Specifična situacija za Medojevića: U osam sati idem na suđenje sa Spajićem, u deset časova razgovaraću sa Milatovićem o budućnosti; Milatović danas sa predstavnicima partija koji učestvuju na izborima, ne dolaze Knežević, Leposavić i Đurašković; Živković: Mi smo znali kako da se dogovorimo iza zatvorenih vrata, a oni ni to ne mogu, nego se i vrijeđaju; Knežević u Baru: Milojko Spajić me napada što sam govorio na skupu u Beogradu, neka javno kaže koliko puta su njemu u ime Vučića pomagali Siniša Mali i Goran Vesić i šta je dogovarao sa njima; Đukanović optimističniji od svog naslednika: Crnoj Gori ne treba više od tri godine da završi proces integracije u EU; Knežević neće na sastanak kod Milatovića: Podnesi ostavku u Evropi sad i garantuj narodu da Spajić neće sa DPS-om posle izbora“; Kad Živković „posenili“: Aktuelna i prethodna vlada u Žabljak nije uložile ni cent, mi ćemo pokrenuti njegov razvoj; Medojević: Nije mi jasno zašto SDT ne hapsi Spajića, kad ima materijalne dokaze protiv njega; Milatović i njegova ekipa da se distanciraju od Milojka i spasu državu; Abazović sa senatorima SAD: Crna Gora je pouzdana članica NATO-a; Hrabro se broji: Ideje mladih biće osnov za dalji razvoj Crne Gore; Abazović: Vlada će raditi i nakon 11. juna do konstituisanja nove; Abazović će održati predavanje na Oksfordu; Đurović obećava: Građanima stanovi od 800 do 1.000 eura po kvadratu; Mandić sa skupa u Podgorici: Nema buduće Vlade bez koalicije „Za budućnost Crne Gore“; Đurović: Stopa inflacije u Crnoj Gori najniža u regionu; Dajković: Narodna koalicija“ glatko ulazi u parlament i u novu vladu; Mugoša: Država da afirmiše hraniteljstvo, naknada da bude 450 evra; Knežević: Bošnjaci i Muslimanu (!) su naša braća i vidim ih kao partnere u budućoj Vladi; Tomić: Uvećanjem državnog kapitala i stvaranjem čvrstih temelja za nove projekte i investicije do novih radnih mjesta; Đeljošaj: Počinje nova era, Milatović će imati moju podršku; Vukšić: Biću glas Bokelja u Vladi Crne Gore, o Boki će se odlučivati u Boki“! I tako dalje i tome slično, sve do početka izborne šutnje!

Bilo bi bespredmetno, suviše degutantno, deplasirano, odveć prazno i porazno kada bi analizirali navedene izjave, koje su blago rečeno nadrealne i samo predstavljaju „politički folklor“, koji služi kao paukova mreža za one sa pravom glasa da potencijalnu stranku ili koalicioni subjekat glasaju na parlamentarnim izborima za 11. jun tekuće godine. Razmeću se sa milijardama eura budućih investicija, koje će neko uložiti u Crnu Goru, što je, ipak, znatno manje od onih davno obećanih i očekivanih arapskih 15 milijardi, koje će nam „odbjegli“ kada se vrati iz Beograda „sa liječenja“ ponovo (p)okrenuti!? A neke od navedenih su umjereniji, blagi ili malo oštriji sukob međustranački i bogme dobrim dijelom i lični sa namjerom da se političkom protivniku na izborima umiri i smanji politička aktivnost odnosno opadne rejting na zakazanim parlamentarnim izborima!

Poštovani građani i vi birači, na vama je da prepoznate državu Crnu Goru koju vam crnogorski političari na parlamentarnu utrku već sada ozbiljno nude, ali se, ipak, ne zaklinju da će sve ispuniti ako uđu u Skupštinu kao parlamentaci odnosno poslanici! Ostaje nam da (sa)čekamo ishod izbora i protok vremena od četvorogodišnjeg njihovog poslaničkoga mandata i saznamo da li je uistinu sve to izborni „politički folklor“! A političku kompoziciju voza sa parlamentarcima  njihovi lideri sa starnačkom lokomotivom i ovoga puta će voziti i proći bez zastoja!

I za sami kraj, sve sam uvjereniji da su riječi Prem(i)jera u „tehničkom mandatu“ da će Vlada „raditi i poslije izbora do konstituisanja nove“ on biti nezamjenjiv „tehnički prem(i)jer! Po svemu sudeći a posebno po onome što je stranačka ponuda građanima i biračima jeste da nijedna politička stranka ili koalicija, koja učestvuje na izborima, neće uspjeti da izbori prevagu koja bi joj omogućila da sama formira buduću vladu. To je tako očigledno da mnogo ne traba biti upućeniji u političke prilike odnosno stranačke programe sa kojima se izlazi na 12-te parlamentarne izbore! Čak, moglo bi se desiti da se formiranje buduće 44. Vlade crnogorske „malo oduži“ i potraje do oktobra-novembra mjeseca tekuće godine zbog stranačkih kalkulacija i političke trgovine onih koji su budući „tas na vagi“!

A oni stranački lideri, koalicioni partneri i svi ovi dosadašnji parlamentarci koji nam toliko toga obećaše, a usta su im već (pre)puna „zemlje“, plašim me da nam ne donesu Vladu i gladnu godinu u trajanju njenog budućeg četvorodošnjeg mandata odnosno do 2028. godine!

Da li oni na ovim izborima zaista mogu, jer vijeme je, sa: „istinom i pravdom, za pravu pravdu i pravdom za sve, za našu kuću, zajedno u pokretu, za građansku Crnu Goru složno i tačka, dostići i trećinu od onih silnih obećanja koja su data pred izbore zakazane za 11. jun 2023. godine  ili ćemo i dalje lutati i biti između laži i obećanja? Hrabro se broji i (u)brojaće se i ovi izbori kao zbir svih prethodnih a nerealizovanih stranačkih programa, planova i zadataka! Završio bih krilaticom: VIVAT, FLOREAT, CRESCAT – OBEĆANJA NAŠIH POLITIČARA!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.