Đurović: Dio Svetog Stefana mora biti otvoren za javnost

0

Kakva sudbina čeka radnike Željezare te koji investitori su zainteresovani za tu fabriku, hoće li Sveti Stefan biti otvoren tokom sezone, bila su neka od pitanja u Skupštini na koja je odgovarao ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović. Poslanici su ponovo aktuelizovali priču o zloupotrebi bolovanja, ali i zapošaljavanju u resoru kulture.

Makar dio Svetog Stefana mogao bi biti otvoren tokom sezone. To je saopštio ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović, odgovarajući na pitanje poslanika DPS-a Nikole Rakočevića kojeg je interesovalo da li je na pomolu dogovor sa investitorima.

“Da li je optimističan da do tog dogovora može doći i da arbitražu možemo izbjeći, jer Crna Gora će izgubiti silne milione na toj arbitraži”, kazao je Rakočević.

Ministar Đurović odgovara: “Ja sam u životu optimista i evo pozivam gospodu iz Adriatika i Amana da sjednemo i vidimo šta je moguće. Što se tiče volje, ministarstva, i vlade apsolutno postoji. Mi smo spremni na svaki dogovor koji će uvažiti zakone ove države i mogućnosti koje joj te zakonske osnove daju”.

A šta će ministarstvo preduzeti kada je u pitanju 229 radnika nikšićke željezare, bilo je pitanje iz Radničke partije: “Šta planirate ako menadžment kompanije Toščelik ostane dosljedan u namjeri da prekine proizvodnju, promijeni namjenu fabrike i optusti 229 radnika”.

Ministae Đurović je rekao da traže model za neko rješenje, te da su u toku pregovori s biznismenom Miodragom Davidovićem.

“I kao što je rečeno, ima još par investitora koji pokazuju interesovanje, ali sada ne možemo da kažemo nešto konkretno, jer su to pregovori između dva privatna subjekta”, rekao je ministar.

Dok je nekima radni status pod znakom pitanja, mnogi u Crnoj Gori, prema riječima potpredsjednice Skupštine Branke Bošnjak, zloupotrebljavaju bolovanja.

“Milion i 369 hiljada, 647 radnih dana je bilo bolovanja, građani su toliko bolovali, što ja, kako sam izračunala po broju zapsolenih u 2021. godini, znači da je svaki zaposeni otprilike sedam radnih dana bio na bolovanju”, rekla je Bošnjak.

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić odgovara da je to nešto što mora da se riješi kroz zakonska rješenja.

“Da tačno odredimo kriterijume, ali i mjeru onima koji krše zakone i zloupotrebljavaju svoje mogućnosti”, rekao je Šćekić.

U odgovoru na pitanje SD-a koji je problematizovao određena kadrovska rješenja u resoru kulture, najavljena je sveobuhvatna analiza zatečenog stanja.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.