Đukić sam na čelu tabele, uoči tri poslednja kola

0

Desetostruki prvak Crne Gore velemajstor Nikola Đukić savladao je Nemanju Vukčevića u osmom kolu 76. Prvenstva Crne Gore u šahu i izdvojio se na čelu tabele uoči tri poslednja kola.

Najduža partija dana, okončana je u šestom satu igre nakon što je Vukčeviću “pala zastavica”, odnosno isteklo vrijeme za razmišljanje. Viđena je sadržajna borba, a protivnici su se dugo nadmudrivali u završnici u kojoj su imali po topa i raznobojnog lovca, a Đukić je tražio put do pobjede. Vukčević se precizno branio, a u jednom momentu dozvolio je Đukiću šansu, koju velemajstor nije iskoristio. U krajnjoj poziciji, čini se da je Vukčević mogao da nastavi odbranu, ali prekoračio je vrijeme za razmišljanje pa je poen pripao Đukiću. Ovom pobjedom Đukić se izdvojio na čelu tabele sa 6,5 poena, sa pola poena više u odnosu na kolege iz reprezentacije: Luku Draškovića i Nikitu Petrova, te Artema Smirnova.

U velemajstorskom i reprezentativnom derbiju Nikita Petrov i Luka Drašković su se saglasili na remi nakon obostrano korektne igre, u strateški sadržajnoj partiji, gdje je igran damin gambit.

Duel velemajstora Nebojše Nikčevića i vodećeg Artema Smirnova okončan je remijem nakon deset odigranih poteza, a protivnici su brzim remijem, uzeli malo predaha pred uzbudljiv finiš šampionata.

Sadržajna je bila partija između velemajstora Milana Draška i Denisa Kadrića. Kadrić je stvorio prednost, velemajstor Draško na fenomenalan način nalazio resurse u cajtnotu, Kadrić je žrtvom kvaliteta pokušao da ostvari prednost, Draško je krenu u bijeg kraljem, a zatim je dopustio da Draško kontraudarom prevede partiju u jednakost, pa su se protivnici saglasili na remi.

Remije na prvim stolovima iskoristili su Danilo Nenezić, Jovan Milović i Bogdan Podlesnik, koji su prišli na pola poena vodećim igračima. Nenezić je bijelim figurama u uzbudljivoj partiji uspio da iskoristi nešto neoprezniju igru Veljka Draganića koji je žrtvovao figuru, čini se korektno, ali nije našao pravi nastavak, pa je Nenezić uspio da se odbrani i dođe do pobjede.

Jovan Milović je u svom napadačkom stilu žrtvovao kvalitet i uspio da na vrlo lijep način savlada Milorada Ratkovića u najljepšoj partiji dana, dok je Podlesnik crnim figurama nadigrao Mušovića i priključio se samom vrhu tabele.

Na 5,5 poena su i Nebojša Nikčević i Nemanja Vukčević.

Slijedi nikad zanimljiviji kraj šampionata, a partije devetog kola počinju od 16:30. Ljubitelji šaha prenos mogu pratiti preko kanala MNE sport televizije i servisa YouTube, a sjutra se izdvajaju dueli: Đukić – Nenezić, Drašković – Smirnov, Podlesnik – Petrov, Kadrić – Milović, Nikčević – Skvorcova…

Trenutno stanje na tabeli: 1. Đukić 6,5 2-4. Drašković, Petrov, Smirnov 6 5-9. Kadrić, Nikčević, Milović, Podlesnik i Nenezić 5,5 10-14. Vukčević, Skvorcov, Skvorcova, Kalezić i Draško 5…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.