Đukanović zbunio javnost: Optužio Katastar za neznanje, a sad hoće da taj isti Katastar vodi postupke za utvrđivanje crkvene imovine!

5

Predsjednik Crne Gore i DPS-a Milo Đukanović, nedavno je, govoreći o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, koji je izveo na ulice desetine hiljada građana, kazao da je “imovina Srpske pravoslavne crkve imovina države Crne Gore koja je uzurpirana u periodu od 1986. do 2000. godine i o tome svjedoče istorijske činjenice”. Ništa neobično, reklo bi se u prvi mah, ali ova rečenica i tvrdnja prvog čovjeka Crne Gore, nema dodirnih tačaka sa usvojenim Zakonom. Naime, Zakon predviđa da imovina za koju se ne dokaže da je konkretnoj vjerskoj zajednici pripadala prije 1918. godine može na kraju uzeti država. Znači, u Zakonu se ne pominje 1986 niti 2000. godina. Očigledno da se zamjenom teza o Zakonu, i onoga što tamo piše, stvara dodatna konfuzija.

Prema Đukanovićevim riječima, do bespravnog otuđivanja dolazi u periodu između 1986. i 2000. godine, kada Crna Gora pokušava da ustanovi svoj Katastar i poziva sve subjekte da registruju svojinska prava.

“Tada SPC, koristeći se raznim titularima, uključujući Crnogorsku mitropoliju, druge eparhije SPC u Crnoj Gori i privatna lica iz reda najviših crkvenih velikodostojnika SPC u Crnoj Gori, dobar dio te državne imovine upisuje na svoje ime”, tvrdi crnogorski predsjednik.

Da bi i laicima bilo jasno, Đukanović tvrdi da su službenici državnog Katastra, najvećim dijelom u godinama kad je DPS bio na vlasti, omogućili ovaj, navodno, nelegalni prepis imovine. Zaista onda paradoksalno zvuči da se novim Zakonom o slobodi vjeroispovijesti, Crkva tjera da vodi upravne postupke za dokazivanje imovine, koje će voditi upravo ljudi iz Katastra koji nemaju ni položen pravosudni ispit. Istog onog Katastra za koji Đukanović tvrdi da je omogućio Crkvi nelegalnu uknjižbu.

Jasno je, da se na ovaj način, vođenjem upravbih postupaka, a ne sudskih, što bi bilo najispravnije, otvara mogućnost za malverzacije. Jer, ako Đukanović sumnja u državni Katastar, a sumnja, jer tvrdi da su, navodno, nelegalno upisivali imovinu Crkvi, u vremenu kad je on isti bio na vlasti, kako onda sada vjerovati tom istom Katastru, da će znati da legalno vodi upravne postupke, kad im ne vjeruje ni predsjednik države!

5 Comments
 1. Milena komentariše

  On više jadan ne zna đe je bušan niti đe udara!

  9
  1
  1. Jocko komentariše

   Vidjet CES KO je Busan kad budu izbori

   13
   1. Milena komentariše

    Jedino ako ga zapad opet podrži, mada deluje da ga puštaju niz vodu lagano.

    12
    1
 2. Savo Licina komentariše

  Kako koks radi svoje. Lice mu se deformisalo jado moj!

  4
  1
  1. Ljuta komentariše

   Kako i neće…on ima problem jer kad govoris istinu ne moraš paziti što ćeš reći sto bi rekli stari latini a i Frojd ako me pamćenje služi

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.