Đoković o reakcijama na terenu: “Opsujem, slomim reket, iznerviram se”

0

Pokrenuo je Novak Đoković putem „Instagrama“ serijal pod nazivom „Svesno življenje“. Prvi gost bio je doktor medicine Žarko Ilić koji je ujedno i reiki učitelj. U pitanju je tehnika nekonvenvencionalnog lečenja koja se koristi za smanjenje stresa i relaksacije.

Tokom razgovora je srpski igrač govorio o mnogim temama, jedna od njih je bilo i ponašanje za koje je sam priznao „da nije ponosan“.

– Dešavaju se momenti da se ponašam ružno. Opsujem, slomim reket ili tako nešto. Veoma brzo posle toga osetim taj trenutak i shvatim da sam pogrešio, da ne dajem dobar primer mladim ljudima, sportistima koji me gledaju. Kada vidim tako nešto ili pogledam reprizu tog bacanja reketa, odmah se kod mene pojavi neka samokritika. Na jednom primeru sam naučio kako to da prebrodim. Ključ je u prihvatanju – rekao je Đoković.

Dodatno je pojasnio na šta tačno misli.

– Jednsotavno, moraš da prihvatiš situaciju u kojoj se nalaziš, da shvatiš da reakcija nisi reagovao kako treba, da si nekoga povredio. Moraš to da prihvatiš, da nastaviš dalje i iz toga pokušaš da naučiš nešto i da se izviniš i sebi i osobi koju si povredio svojim potezom.

Posle skoro svakog meča Đoković ima običaj da „šalje ljubav“ u publiku. Pokušao je da objasni zbog čega to radi.

– Više puta su me pitali zašto održavam taj ritual i na turnirima gde publika navija protiv mene. Osećam da to radim iz sopstvene želje, transformacije i pretvaranja tih negativnih emocija u pozitivne – kazao je Đoković.

Ilić je potom objasnio i šta je bila prekretnica kod Novaka.

– Ne voli Đoković da hvali sebe previše, takav je, pa moram ja to da uradim. Rekao bih da je jedan od momenata koji je bio prekretnica u shvatanju nekih stvari trenutak kada je razumeo za koga igra. Odnosno, kada je shvatio da njegove pobede i uspesi nisu tu da bi usrećili samo njega i njegove bližnje, već da to donosi sreću mnogim ljudima. Kada je to shvatio počeo je još više da uživa u mečevima, jer je znao da tako donosi radost mnogima – poručio je Ilić.

On je potom imao i savet za sve ljude, u pitanju su određeni rituali.

– Jednostavno je, probajte ujutru kada ustanete da namestite krevet u kom ste spavali. Probajte da ne spavate pored mobilnih telefona, ostavite ih u drugoj sobi. Takođe, kada idete da jedete ili idete do toaleta, ostavite svoj telefon negde. Tu hranu koju konzumirate za stolom, probajte da uživate samo u njoj, da osetite svaki taj ukus, a ne da razmišljate i čitate neke druge stvari koje će vam odvraćati pažnju – zaključio je Ilić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.