Đilas, Šutanovac, Šapić…: Trka za Beograd

0

Iako beogradski izbori još nijesu raspisani, mjesecima unazad se spekuliše o tome ko će ispred koje stranke biti kandidat za prvog čovjeka prijestonice. S obzirom da se radi o funkciji koja sa sobom nosi i veliku moć, nije iznenađenje što građani upravo ovu informaciju žele da imaju što prije. Međutim, to baš i ne ide tako lako, s obzirom da pojedine partije, pa i vladajuće, još uvijek ne žele da otkrivaju svoje adute. Sa druge strane, deo opozicije je transparentniji, tako da se u pojedinim strankama govori i o konkretnim imenima, ali i o potencijalnim koalicijama. Spekuliše se da će u trku ući Dragan Đilas, Čeda Jovanović, Dragan Šutanovac, Aleksandar Šapić…
Priča o kandidatima za prvog čovjeka glavnog grada je u isto vrijeme i pomalo paradoksalna, s obzirom da se on ne bira na direktnim izborima, već u Skupštini grada iz redova odbornika. U praksi, to znači da gradonačelnik može da bude bilo ko od 110 odbornika, koliko ih ima u gradskom parlamentu, odnosno bilo koji odbornik bilo koje stranke koja budu dio vladajuće većine.
Bivši gradonačelnik Nenad Bogdanović bio je jedini gradonačelnik poslije Drugog svjetskog rata koji je izabran na direktnim izborima. I prije i nakon njega, svaki sledeći gradonačelnik biran je u gradskom parlamentu.
(blic.rs)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.