Đerlek: Postigli smo odlične rezultate, blizu smo cilja

0

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek govoreći o pandemiji virusa korona kaže da brojke jesu dobre, ali poručuje građanima da izdrže još malo, da nema mjesta opuštanju i da se pridržavaju mjera, koje će vjerovatno ostati iste.

Đerlek ističe da brojke jesu ohrabrujuće, ali i obavezujuće, pa nema mjesta opuštanju.

“Želim da poručim građanima Srbije da izdržimo još malo. Još dva do tri mjeseca i blizu smo cilja. Treba nam još opreza, epidemijske mere i masovna imunizacija”, naglašava Đerlek za RTS.

Kaže da država koristi nekoliko modela promocije vakcinacije.

“Postigli smo odlične rezultate. Posjećujemo svaki grad, svako selo, dolazimo do svakog čovjeka i razgovaramo. Dosta smo opustili građane i oslobodili ih bespotrebnog straha. Ovo što brojke padaju jeste rezultat vakcinacije”, navodi Đerlek.

Ističe da, ipak, ima i nekoliko regiona u Srbiji gde je broj vakcinisanih mali.

“Prije svega Tutun sa 6,9 odsto, Novi Pazar sa nekih 12,5 odsto. Tu su nam i Lajkovac, Ljig i Mionica, gdje sam bio sa ministarkom Obradović pre dva, tri dana. Moramo što više razgovarati sa tim ljudima jer su puni dezinformacija”, kaže Đerlek.

Đerlek navodi da je u Beogradu vakcinisano 5.500 studenata, a u Nišu oko 1.300.

“Sve više je mladih koji su shvatili da korona može biti opasnost u smislu steriliteta, a da su milione vakcina primili ljudi u svetu i nije dokazano da djeluje na reproduktivne organe”, ističe Đerlek.

Podsjeća da je Svetska zdravstvena organizacija dala preporuku da se vakcinišu i trudnice koje spadaju u rizične grupe.

“To su trudnice koje su u poodmaklim godinama, trudnice sa velikom telesnom težinom, trudnice koje boluju od šećerne bolesti i hipertenzije. Svetsko udruženje ginekologa i akušera je, takođe, dalo zeleno svjetlo za rizične grupe”, ističe Đerlek.

Kaže da će sredinom sledeće nedelje Srbija dostići i preći dva miliona punoljetnih građana koji su vakcinisani prvom dozom.

Đerlek ističe da će o mjerama odlučivati struka, ali da će vjerovatno ostati iste.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.