Đeljošaj traži odlaganje popisa za mjesec dana!

1

Predsjednik popisne komisije opštine Tuzi Nik Đeljošaj saopštio je da Vlada mora da odloži za 30 dana popis jer, kako je naveo, neće biti sproveden „po standardima i zakonu“.

Đeljošaj, koji je i predsjednik opštine Tuzi, traži od Vlade da razriješi rukovodstvo Uprave za statistiku i zamijeni ih „stručnjacima koji znaju i nemaju šovinističke pobude“.

„Uprava za statistiku je opštinskoj komisiji Tuzi dostavila javni poziv i prijavu za popisivače za Popis stanovništva, a ujedno i odredila broj popisivača i instruktora. Želim ukazati da dostavljeni materijal za javni poziv je dostavljen na crnogorskom, srpskom, bosanskom i hrvatskom jeziku. Materijal za javni poziv nije dostavljen i na preostalom službenom jeziku, albanskom jeziku“, naveo je Đeljošaj u saopštenju

Kako je naveo, nijesu dostavljeni, ali ni objavljeni popisni krugovi.

„Popisni krugovi su veoma važni jer prema našim informacijama Opština Zeta je dostavila a Uprava za statistiku prihvatila popisne krugove koji ulaze u opštinu Tuzi. Glavni grad Podgorica, nije uopšte dostavilo popisne krugove i granica naselja a Uprava za statistiku koristi podatke iz 2011. godine za Glavni grad, kada su Tuzi i Zeta bili dio Glavnog grada. Na naše insistiranje da se popisni krugovi prihvate po zakonu, da jedno naselje ne može biti u dvije katastarske opštine, Uprava za Statistiku nije reogavala i ovim onemogućila da se popis izvrši u skaldu sa zakonom u opštini Tuzi“.

Đeljošaj je naveo da Opštinska popisna komisija na čijem je čelu „ne može da na zakonit način sprovede procedure za popis“.

„Javni pozivi koji se objavljuju u našoj opštini moraju biti i na albanskom jeziku, u logo popisa naziva na latinici i ćirilici mora da stoji naziv i na albanskom jeziku i konačno, moramo znati gdje i kako su definisani statistički krugovi kako bismo znali gdje se radi popis. Nažalost, rukovodioci u Upravi za statistiku ne pokazuju elementarno znanje kako bi se ovaj proces odvijao po standardima i zakonu, zato Vlada mora hitno da reaguje, da odloži za 30 dana Popis, zamijeni rukovodstvo Uprave za statistiku sa stručnjacima koji znaju i nemaju šovinističke pobude. Zamislite kad državni organ, izradi logo popisa po izgledu na Njegoševu kapelu za koju se neko zalaže da je negdje nekad napravi, a koje me apsolutne ne tiče, ali popis je za sve građane Crne Gore, i onda šta očekivati od takvih glava, ali sigurno i jasno da tamo gdje budem odlučivao, takve radnje i zamisli neću dozvoliti, a sa neznalicama je nekad i najlakše izaći na kraj. Tražimo hitnu reakciju Vlade kako bi se popis mogao ostvariti po zakonu i bez diskriminacije“, zaključio je Đeljošaj.

1 Comment
  1. Bure komentariše

    Tuzi su Crnoj Goro da pojasnimo ovim likovima …

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.