Đeljošaj: Dritan se previše zaletio, on ne predstavlja Albance!

Đeljošaj: Dritan se previše zaletio, on ne predstavlja Albance!

Nosilac Albanske izborne liste “Genci Nimanbegu-Nik Gjeloshaj” i predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj rekao je da je prethodnih dana imao neformalne kontakte sa pojedinim liderima nove skupštinske većine i poručio da će pregovarati o ulasku u vlast, ali i da to ne znači da će dogovor biti postignut.

Iz vašeg obraćanja biračima stiče se utisak da dijelite vrijednosti i principe koje je objavila i nova skupštinska većina. Da li to znači da ste sada bliži mogućoj odluci da budete dio nove vlasti?

Ja mislim suprotno, da vrijednosti koje su oni kroz sporazum potpisali, mi smo radili puni niz godina da budu ostvarenja Crne Gore. Drago mi je da se složila i nova skupštinska većina sa našim ostvarenjima i da se obavezala da će raditi na učvršćivanju istih. Mi smo i tokom kampanje prezentovali program za preuzimanje odgovornosti u budućoj vladi, ne znajući ishod izbora. Samo kroz institucije sistema može se realizovati zacrtano i planirano za svoj narod, a posebno ova teza važi za manjine. Pregovaraćemo najvjerovatnije, ali to ne znači unaprijed da ćemo se dogovoriti.

Naša lista je formirala radnu grupu koja radi na platformi za eventualne pregovore o učešću Albanske liste u izvršnoj vlasti, a koja će sadržati sva životna pitanja za naš narod – i da se poštuju i nadograđuju nacionalna spoljnopolitička opredjeljenja da Crna Gora nastavi svoj put ka Evropskoj uniji i evroatlantski put. Nije pitanje da li manjine žele da budu dio vlasti, nego da li novoformirana većina želi da prihvati naše demokratske zahtjeve!

Jeste li imali neformalne kontakte sa nekim od zvaničnika tri koalicije? Sa Dritanom Abazovićem ste nekada dijelili poslanički klub, sa Demokratama sarađujete u Tuzima?

Da, imali smo neformalnu komunikaciju sa nekim od lidera tri koalicije. U pravu ste, Dritan je bio i predsjednik kluba poslanika Albanska alternativa na moj prijedlog. Tada sam imao odličnu saradnju i komunikaciju, što trenutno sa njim lično nemam osim zvanično, ali sa dosta funkcionera iz GP URA imam.

Mislim da se Dritan previše zaletio, pogotovo kad govori o manjinskim partijama. Pozivati da budemo partneri, a na drugoj strani optužiti nas i prozivati na razne načine, nije korektno ali ni ozbiljno, jedino ako je možda taj poziv samo formalan, vidjećemo. Moj savjet mu je da manje priča i više radi na preuzimanju odgovornosti. Dritan ne predstavlja Albance, isti tretman kod predstavljanja Albanaca ima kao Halil Duković i Luiđ Škrelja, oni predstavljaju svoje partije. Mi imamo odličnu komunikaciju sa Demokratama. Zajedno vršimo vlast u Tuzima, i na obostrano zadovoljstvo odlično sarađujemo. Od sve tri koalicije koje vrše većinu, od Demokrata nije bilo ispada kada su manjine u pitanju, ni prije ni nakon izbora, što je za poštovanje.

Da li je podrška ambasade SAD novoj vlasti uticala na vaše promišljanje?

Albanska lista i naš narod dijeli zajedničke vrijednosti sa politikom SAD, težimo da imamo kompatibilnu politiku i podudarnost, kao najproameričkiji narod izvan Amerike. SAD su puno učinile za Crnu Goru i region, snažno ćemo se zalagati da zajednički radimo da učvrstimo dostignuća.

Američka ambasada je pozdravila demokratski izborni proces i kao demokratska država poštuje volju naroda, nijesam shvatio to kao podršku novoj ili staroj vlasti! Mi smo svjesni novih izazova albanskog naroda u Crnoj Gori koji traže posebnu pažnju i odlučnost albanskog političkog faktora u Crnoj Gori u duhu principa da o Albancima mogu odlučivati samo Albanci.

U politici nema lakih odluka, narod je većinski kod Albanaca nas izabrao da donesemo odluke u ime njih i za njih. Siguran sam da ćemo odluke donijeti -rukovoditi se samo u interesu Albanaca i napretka Crne Gore.

Ključna pitanja: Valdanos, decentralizacija administracije, razgraničenje morskog dobra
Iz Albanske liste je saopšteno da su na sastanku u Ulcinju razmotreni rezultati izbora, aktuelna politička situacija poslije njihovog zvaničnog proglašenja, kao i ostvareni kontakti i razgovori konstituenata liste tokom tog perioda.

„Odlučeno je da se formira radna grupa koja će sastaviti platformu za moguće pregovore o učešću liste u vršenju vlasti, a koja će sadržati sva životna pitanja koja su inicirana od naših subjekata“.

Navodi se da su to Valdanos, decentralizacija administracije, prostorno planiranje, privatizacije ili određivanje linije razgraničenja morskog dobra u zakonskim okvirima.

“Kao i novi izazovi za albanski narod u Crnoj Gori koji traže posebnu pažnju i odlučnost albanskog političkog faktora u Crnoj Gori u duhu principa da o Albancima mogu odlučivati samo Albanci“, saopšteno je.

(Vijesti)

Related posts

10 Comments

 1. Q

  Hajte oladite sa ovim mafijasem i onima iz BS nece nece,al njihovo popovanje necemo ni mi slusati.Manjinama dati pravo kao u EU ,Sloveniji i ni jote vise pa ce se ponasati kulturno a ne trovati gdje stignu.Nisam protiv njih ali oni jesu protiv nas a koga su zmije ujedale i gustera se boji.

  15
  1
  Reply
 2. Q

  Dritan prestavlja covjeka i Albanca kojeg svako hoce za komsiju, ako ovom Djelosaju nije jasno da mu pojasnim.

  17
  1
  Reply
 3. j

  bitno da ti predstavljas. u crnoj gori su macak, i drzava se zove crna gora. sa sve zastavom i simbolima koji je cine. dakle edukuj se i postuj DJE SI!

  Reply
 4. Народна правда

  Ђељошају ,Дритан представља српске Албанце које ви силујете да буду ТВОЈИ терористи ИСИСА.Мало си се зајебано.

  13
  Reply
 5. Vasò

  Ja kazivam da dtitsn sa 3 glasa jbe amfila, joaki i perovića odjefared
  Gzi df koji je najjači
  Jbe i aleksu
  A kako će vi staviti svima brutalno

  Reply
 6. Kontra revolucija

  Da, zaleteo se da radi za Crnu Goru, za narod !!!.
  Zasto bi trebao da radi samo za Albance, valjda je on crnogorski drzavljanin ???.
  Nije on korumpirani separatista kao ti !!!.

  Reply
 7. stevokokot

  astpske albance srpske crnogorce srpske hrvate…e dje vi zivite ko vas lazima hrani pa da vam cernogoraca nije bilo da vasu bjezaniju spasavaju danas bi ste bili ugari ili germani nemate isroriju pa kradete od okolnih drzava i to sto imate lazete kako je i Cosic reko al dobro proci ce bice nesto jednog dana od vas al ne u CG

  Reply

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *