Diplomatski rat: Srbija stavila veto za službenicu ambasade Crne Gore!

0

Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore zabranilo je prošle nedelje, usmenom notom, ministru savjetniku u Ambasadi Srbije u Podgorici Ljubiši Milovanoviću “ulazak u državne institucije Crne Gore, kao i kontakte sa službenicima istih”. Srpski MSP odmah je uzvratio recipročnom mjerom koja se odnosi na Anu Ražnatović, ministra savjetnika u crnogorskom diplomatskom predstavništvu u Beogradu – nezvanično sazanaju “Novosti”.

Ovako je nastavljen diplomatski rat dveju država koji traje od usvajanja spornog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, čije odredbe Srpska pravoslavna crkva tumači kao pokušaj režima Mila Đukanovića da preuzme vlasništvo nad svetinjama, zbog čega se već mjesec dana organizuju prtesti i litije u gotovo svim crnogorskim gradovima.

Prema informacijama našeg lista, predstavnici crnogorskog MSP na dušu Milanoviću stavljaju da je u etar pustio vijest da će specijalci sa tzv. Kosova doći u Crnu Goru, kako bi pomogli policiji, u slučaju nereda tokom okupljanja vjernika za Badnji dan. Nezvanično, njegovo ponašanje i aktivnosti “iskaču iz diplomatskih”. Sve ovo usmeno je saopšteno našem ambasadoru u Podgorici Vladimiru Božoviću.

– Odgovorili smo recipročnim mjerama, tako da Ana Ražnatović neće moći da učestvuje u bilo kakvim sastancima i razgovorima u našim institucijama. I na svaki sledeći potez Crne Gore, ukoliko ga bude, odgovorićemo isto – kaže sagovornik “Novosti” iz srpskog MSP i dodaje da su u stalnom kontaktu sa osobljem naše ambasade u Podgorici.

Razmjena “opomena”

Beograd i Podgorica zaratili su početkom godine notama. Najprije je, zbog protesta navijača Crvene zvezde ispred crnogorske ambasade i pokušaja paljenja crnogorske zastave, na razgovor pozvan ambasador Božović, ali je odbio da primi notu. Ubrzo je srpski MSP pozvao otpravnika crnogorskog predstavništva, jer ambasador Tarzan Milošević nije bio u Srbiji, ali ni on nije želio da preuzme notu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.