Demokrate: Tajkuni pustoše sjever Crne Gore

0

Demokratska Crna Gora ukazala je na današnjoj konferenciji za medije loš odnos Vlade prema sjeveru Crne Gore, prezentujući dva rješenja o koncesionim naknadama koja do sada crnogorska javnost nije imala prilike da vidi i koja, kako su istakli, svjedoče o bestidnoj krađi crnogorskih građana.
Poslanik Demokrata, Danilo Šaranović, kazao je da je “Hidroenergija Montenegro“, u vlasništvu Olega Obradovića i Ranka Ubovića, na teritoriji opštine Berane do sada izgradila šest mini hidroelektrana čije su negativne posljedice nesagledive.
“To je naročito vidljivo na području Šekulara. U konačnom, efekti valorizacije Šekularske rijeke ogledaju se kroz uništenje ovog mjesta i nastanjenih domaćinstava, sa jedne, i milionsko prihodovanje “Hidroenergije“, sa druge strane”, kazao je Šaranov
Sa sličnom situacijom su se, dodaje on, nedavno suočili i mještani Vinicke koja se nalazi na svega par kilometara od centra Berana.
“Iako je Vlada prošle godine dala koncesiju za instaliranje hidroelektrane na Vinickoj rijeci, Vinićani su, vjerovatno poučeni iskustvom Šekularaca, gotovo svi do jednog bili odlučno protiv gradnje i blokirali su mašine kojima je gradnja bila započeta”, navodi Šaranović.
On je prezentovao dva rješenja o koncesionim naknadama koja do sada crnogorska javnost nije imala prilike da vidi i koja, kako je istakao, svjedoče o bestidnoj krađi crnogorskih građana.
“Ova rješenja se odnose na koncesione naknade za dvije male hidroelektrane – “Bistrica“ i “Šekular“. Prema ovim rješenjima, samo za jedan mjesec – april prošle godine, hidrocentrale “Bistrica“ i “Šekular“ prihodovale su 203,060 eura, odnosno 78,518 eura. Od ovoga beranska opština prihodovala je zanemarljivih 10,296 eura. Dakle, Beranama pet odsto, a Obradoviću i Uboviću 95 odsto”, kazao je Šaranović.
U prethodne dvije godine, opština Berane je od “Hidroenergije“ kroz koncesione naknade dobila svega 190 hiljada, dok je Obradovićeva i Ubovićeva firma prihodovala gotovo pet miliona.
“Da su ove hidrocentrale u vlasništvu opštine, za taj novac bi se mogle renovirati škole i vrtići, rekonstruisati svi oronuli seoski putevi, urediti gradski parkovi i obnoviti gotovo sva gradska infrastruktura. Međutim, izgradnja mini hidroelektrana je evidentno unosan posao rezervisan samo za članove porodice i pojedince bliske predsjedniku DPS-a“, saopštio je Šaranović.
Da se u svemu ovome vodi računa o privilegovanim koncesionarima, a ne građanima, potvrđuje, kako je rekao, i podatak da su građani u posljednjih dvije i po godine kroz račune za struju platili subvencije za vlasnike hidroelektrana u iznosu od 4.7 miliona eura, dok je država od koncesionara kroz koncesione naknade dobila 11 puta manje, odnosno 430 hiljada eura.
Uz to, on je iznio i poraznu statistiku- u Beranama je preko 60 odsto nezaposlenih, dok je penzionera i korisnika socijale duplo više od onih koji imaju posao.
“Dok Vuka Golubović, bivši predsjednik Opštine Berane, drži stoku u „štalama“ od 3 sprata sa eloksiranom bravarijom i dok funkcioneri DPS-a sa platama od po hiljadu eura dobijaju socijalna davanja, pojedinci bliski Đukanoviću lično iz ove opštine iznose milione. Nakon svega ovoga, nedvosmileno zaključujemo da je Crna Gora sa ovom vlašću dželat svojim građanima, a dobra vila privilegovanim pojedincima i tajkunima“, zaključio je poslanik Demokrata.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.