DEMOHRIŠĆANSKA PARTIJA

2

Piše: SIBIN

Vrh Demohrišćanske partije, potajno, u slobodno vrijeme, uživa u muzici benda Pussy Riot!

Tako sebi daju oduška, usled pretjeranog pritiska kojeg na njih vrši Etika, nemogući zahtjevi što ih sebi nameću, budući da nastoje biti – onostrana partija.

Entitet koji nadilazi čak i demokratiju, direktno se ustremljujući na realnost iza materije, na ono nešto nedokučivo i za svijest uvijek već izmičuće.

Seneka za svoje učenje veli, da „govori ono što misli, a misli ono što govori.“ Politika postoji kako bi se taj stoički zakon eskivirao, jer politička riječ služi za jednodnevnu (zlo)upotrebu.

Da li se Demohrišćanska partija možda tajno osnovala u pustinji? Čitajući njen program, upitao sam se kakve veze to može imati sa politikom? U askezi, i dobroti, u dozivanju drugosti s onu stranu svake drugosti, otišli su dalje od Zavetnice Milice, jer religiozno prevazilazi etičko, pojašnjava Kjerkegor, u privatnom ratu kojeg je poveo sa protestanskom Crkvom u Danskoj.

Krivokapić Zdravko press doživljava kao momenat da se javnosti, ogrezloj u materijalnom i prolaznom, obrati kao sa predikaonice. Njihov politički diskurs biće sav od poučnih savjeta, i za dušu ljekovitih primjera, jer oni nastupaju kao iscelitelji, uzneseni nad ljevicom bez socijalističkog programa, i desnicom koja zloupotrebljava tradiciju, i centrom koji je najmanje umjeren.

Krivokapiću se Zdravku najviše gadi Marksova izjava prema kojoj prvo treba obezbijediti materijalnu bazu, pa se upustiti u duhovnu nadgradnju.

Tim prije Demohrišćanska partija se neće ni najmanje zanimati za ekonomska pitanja. Međutim, neće se baviti ni kriminalom ni korupcijom, dakle ničim što nije vertikala, ljubav, plan veće promisli.
Aleluja!

2 Comments
  1. Plotari komentariše

    Gadis mi se ,nemogu da vjerujem da toliko nisko covjek moze da ide.

  2. lola komentariše

    Ne znam kako neomiljeni nepopularni omrznuti bivsi premijer moze da osniva stranku velika uobrazenost i glupost
    sa njegove strane. Bilo bi porazno da takva partija predje cenzus.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.