Delegacija Grupe prijateljstva Parlamenta Gruzije u Crnoj Gori

0

Skupština Crne Gore bila je domaćin Grupi prijateljstva Parlamenta Gruzije, na čelu sa Giviem Mikanadzeom, u okviru koje je održan niz sastanaka sa predstavnicima najvišeg zakonodavnog tijela, 1. i 2. jula 2024. godine.

U saopštenju Skupštine ističu da je na sastanku Grupe prijateljstva Parlamenta Gruzije sa potpredsjednicom Skupštine Crne Gore, Zdenkom Popović, istaknuta potreba za ostvarivanjem direktne avio-linije između Crne Gore i Gruzije, koja bi dodatno poboljšala dostupnost dvije prijateljske države i olakšala dolazak turista i prometa roba.

„Iz tog razloga neophodno je razmotriti njihovo uspostavljanje, čime se osnažuje ekonomska saradnja, koja garantuje učvršćivanje postojećih kvalitetnih bilateralnih odnosa“, naglasio je Mikanadze, šef gruzinske Grupe prijateljstva i ujedno predsjednik Odbora za obrazovanje, nauku i mlade.

Potpredsjednica Popović je navela da Crna Gora i Gruzija, kao stare države sa bogatim kulturnim nasljeđem i tradicijom, imaju dosta toga da ponude Evropskoj uniji, kojoj istorijski i suštinski pripadaju.

„Opredijeljenost dviju država načelima zapadne pravno-političke kulture u okviru zajednice evropskih naroda, garantuje prosperitet naših društava, prevashodno na zadovoljstvo naših naroda“, zaključila je Popović.

Sastanku je prisustvovala i poslanica Branka Marković.

Na sastanku grupa prijateljstva Crne Gore i Gruzije, predsjednik Grupe Gordan Stojović kazao je da dvije geografski male i udaljene, ali veoma slične i bliske države, gaje odnose zasnovane na uzajamnom povjerenju i razumijevanju, te da su kao takve posvećene usvajanju zajedničkih vrijednosti u kontekstu poštovanja međunarodnog prava.

„Nedavno formiranje Grupe prijateljstva sa Gruzijom u crnogorskom parlamentu, predstavlja potvrdu spremnosti za unapređenjem društveno-političkih relacija na nivou najvećih zakonodavnih tijela dvije države, što će dodatno podstaći bolje razumijevanje međusobnih potreba“, zaključio je Stojović.

Član Grupe prijateljstva i predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Duško Stjepović istakao je da Crna Gora snažno podržava Gruziju na njenom evroatlantskom i evropskom putu, te da će, u duhu svojih vanjskopolitičkih prioriteta, nastaviti da pruža bezrezervnu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Gruzije unutar njenih međunarodno-priznatih granica.

Članica Grupa prijateljstva Aleksandra Vuković – Kuč naglasila je da parlamentarna diplomatija predstavlja praktičan okvir političke komunikacije koji garantuje snaženje kako bilateralnih tako i multilateralnih odnosa na obostrano zadovoljstvo, te da u tom kontekstu Crna Gora ostaje otvorena da na ekspertskom nivou doprinose ostvarivanju strateških opredijeljenja Gruzije, koji se ogledaju u članstvu u EU i NATO savezu.

Na sastanku Odbora za međunarodne odnose i iseljenike i Grupe prijateljstva Gruzije, zamjenik predsjednika Odbora Admir Adrović naveo je da crnogorska strana u potpunosti razumije težnje Gruzije ka očuvanju svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, održavanju stabilnog okruženja u zemlji i regionu, uz pretenzije za članstvo u NATO i Evropskoj uniji, u čemu je Crna Gora razumije i podržava. Sagovornici su saglasni da budućnost odnosa dvije prijateljske države vide u okviru evropskih i evroatlantskih integracija, kao dio modernih i demokratskih društava. Sastanku su prisustvovali i uzeli aktivno učešće članice Odbora Maja Vukićević i Maja Vučelić kao i član Odbora Seid Hadžić.

Na sastanku Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport i Grupe prijateljstva Gruzije sa Skupštinom Crne Gore, na kojem su učestvovali predsjednik Odbora Nikola Rovčanin i članovi Odbora Dejan Đurović, Zoja Bojanić-Lalović i Radinka Ćinćur, obije strane istakle su dalji značaj razvoja saradnje i njegovanja tradicije prijateljskih odnosa posebno u oblastima iz nadležnosti Odbora.

Tokom sastanka je bilo riječi o načinu obrazovanja i funkcionisanja radnih tijela u Skupštini Crne Gore, njihovom sastavu i izboru članova, kao i njihovim nadležnostima. Posebno konstruktivan dijalog je vođen na temu potrebe kontinuiranog razvoja stručnog obrazovanja, kako bi se regulisao deficit i suficit u ponudi i tražnji radne snage, koji je posebno izražen kod pojedinih zanimanja, što nameće potrebu realizacije niza programa u cilju usklađivanja tih odnosa.

Dodatno, sagovornici su se osvrnuli i na pitanja potrebe značajnih ulaganja u obrazovanje i sport, karakteristika obrazovnih sistema, strukture mreža obrazovno-vaspitnih ustanova, vrste programa i diploma srednjih škola, velikih ambicija u sportu, kao i interesovanja mladih iz Crne Gore za studiranje u Gruziji.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.