Danilović: Međunarodna zajednica spojila Demokrate i DPS da bi spriječila bojkot

0

Ujedinjena Crna Gora (UCG) je pozvala DF i SDP da povuku svoje predstavnike iz skupštinskog Odbora za reformu izbornog zakonodavstva “čime bismo sve vratili na početak i u hitnoj proceduri se izborili za ravnopravne startne pozicije”, saopštio je poslanik UCG Goran Danilović.

“Kazali smo i tokom rasprave o mijenjanju Odluke kojom se definiše rad privremenog odbora za izmjenu izbornog i drugog zakonodavstva, da je međunarodnoj zajednici i njenim institucijama stalo da se spriječi bojkot sledećih izbora od strane opozicije. Potvrđeno je već da smo bili u pravu – važno je da niko ne spori rezultate narednih izbora.
EU ima svoje interese, i to je očekivano, ali opozicija sada tvrđe i jače treba da se bori za svoje”, saopštio je Danilović.

On je ocijenio da samo naivni mogu pomisliti da je “ovom ujdurmom” i dio opozicije nešto dobio te da je DPS poklekao.

“Jasno je kao nikada prije da je vladina većina uz pomoć evropskih zvaničnika opet nadigrala sve nas. DPS je prihvatila jednodnevno poniženje ali je dobila, ipak, ono što je tražila – posvađanu opoziciju i čist politicki prostor ispred sebe. Valjda je svakome jasno da je DPS-u i Đukanoviću lično, sve prihvatljivo, ama baš sve, izuzev tehničke vlade na koju ih nije primoravao ni Brisel, a toga zahtjeva nije bilo ni u spisku želja kolega iz Demokratske Crne Gore. Mi treba da tražimo i dobijemo samo ono što DPS ni po koju cijenu ne želi – tehnička vlada ili bojkot izbora.

Pozivamo stoga kolege iz DF i SDP da povuku svoje predstavnike iz skupštinskog Odbora za izbore čime bismo sve vratili na početak i u hitnoj proceduri se izborili za ravnopravne startne pozicije. Ako to urade trajno mora početi nova runda pregovora odmah, a i da privremeno njihovi predstavnici ne budu učestvovali u radu Odbora biće to moćna pozicija za dobijanje tehničke Vlade. Bez tri predstavnika DF i jednog SDP u Odboru nema većine za odlučivanje. Ako su Demokrate uradile sve da se implementira njihov plan, valjda i DF, SDP i naš posebni klub poslanika, što je 26 opozicionih predstavnika u Skupštini mora uraditi nešto da se prihvati još samo jedan uslov – tehnička vlada odmah nakon što bi Odbor završio svoj rad. To smo dužni građanima kada već od nas zavisi uspješan rad Odbora, odnosno, kada ga bez nas ne može biti”, saopštio je Danilović.

Poslanik UCG je ocijenio da ako se ućute dvije trećine opozicionih polanika nezadovoljnih usvojenom Odlukom, “onda ne treba više ni jednu riječ, kamoli ružnu, da kažemo za one koji su ušli u Odbor kroz čudna vrata”.

“Kolege iz DF i SDP bi zbunile javnost nastave li sa aktivnošću u Odboru, i to po izmijenjenoj Odluci koja ne pominje ni mogućnost tehničke Vlade! Zašto bi to bilo ko uradio? Dakle, jasnije je nego ikad, da je DPS -u sve, ali baš sve, prihvatljivije od tehničke vlade koja bi kontrolisala izborni proces. Oni ne žele opoziciju u izvršnoj vlasti pod pritiskom i moranjem da to daju. Ali, kolege moraju znati, kada se DPS konsoliduje nakon Kongresa velikodušno će ponuditi klliko god resora u Vladi na kratak rok i bez lex specialisa. Kada završe posao, kada razdijele novac iz budzeta, kada jedne otpuste iz državne službe uz otpremnine, a na njihova mjesta prime druge koji donose sigurne glasove, onda će nam opet ali svojevoljno ponuditi da uđemo u Vladu – biće to pozdravljeno iz Brisela kao veliki demokratski iskorak. Ipak, za nas iz opozicije biće kasno. Izbori 2020. se dobijaju akcijama u ovoj godini jer će na proljeće iduće sve biti izračunato i završeno. Opet ćemo se tješiti pričom ko je najjači u opoziciji”, zaključuje se u saopštenju poslanika Ujedinjene Crne Gore, Gorana Danilovića.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.