Danilovgrađani osumnjičeni za šverc droge

0

Službenici Uprave policije su u koordinaciji i po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, poslije višemjesečne planske aktivnosti, lišili slobode J.S. (50), B.B. (44) i K.M. (49), sva lica iz Danilovgrada, zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Osim toga, dva lica, B.R. (42) i R.M. (36), koja su osumnjičena za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije su trenutno nedostupna nadležnim organima Crne Gore jer se nalaze u zatvoru u Republici Albaniji zbog krivičnog djela iz oblasti krijumčarenja droga.

Preduzimajući tužilačko – policijske aktivnosti na rasvjetljavanju navedenih krivičnih djela došlo se do sumnje da je J.S. početkom 2016. do aprila 2019. godine formirao kriminalnu grupu koju su činili B.R, R.M, B.B. i K.M, kao i druga za sada neidentifikovana lica, a koja je za cilj imala, sumnja se, vršenje krivičnih djela radi sticanja nezakonite dobiti i moći, pri čemu je svaki član kriminalne organizacije imao unaprijed određen zadatak i ulogu, a djelovanje kriminalne organizacije je planirano na duži vremenski period uz primjenu tačno određenih pravila unutrašnje kontrole i discipline pripadnika kriminalne organizacije.

Djelovanje kriminalne organizacije je planirano i sprovođeno u međunarodnim razmjerama pri čemu su svi uračunljivi i svjesni svoga djela, htjeli njegovo izvršenje i znali da je njihovo djelo protivpravno i zabranjeno.

J.S. je, sumnja se, radi realizacije kriminalnog plana – vršenja krivičnog djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, odredio da sam ili preko posrednika „vrbuje“ pripadnike kriminalne organizacije, planira izvršenje krivičnih djela u budućnosti, daje naredbe i uputstva pripadnicima kriminalne organizacije za izvršenje krivičnih djela, da obezbjeđuje novac i vozila opremljena tajnim pregradama i bunkerima i bezbjedne lokacije za prijem, skladištenje, a zatim utovar u teretna vozila i dalju distribuciju opojne droge marihuana u količinama od po više stotina kilograma.

Ostali članovi kriminalne organizacije B.R, R.M, B.B i K.M, imali su, kako se sumnja, zadatak i ulogu da postupaju po naredbama i uputstvima organizatora kriminalne organizacije, da obezbjeđuju bezbjedne i tajne lokacije, da pružaju logistiku prilikom prijema i skladištenja, a zatim i dalje distribucije opojne droge – marihuane i njenog neovlašćenog prenosa – prevozom na unaprijed određene lokacije po naređenju organizatora.

Policija je protiv J.S. Specijalnom državnom tužilaštvu podnijela krivičnu prijavu zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Ostala lica, B.R, R.M, B.B. i K.M, su procesurana zbog sumnje da su počinila krivična djela stvaranje kriminalne organizacije.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.