Danijela Pavićević ekskluzivno za Borbu: Duško je život dao za “DAN”, koji su sada centri moći stavili pod svoju kontrolu

0

Sestra Duška Jovanovića, ubijenog urednika i vlasnika “Dana”, Danijela Pavićević saopštila je da je ubistvom njenog brata u Crnoj Gori ubijeno istraživačko i slobodno novinarstvo. Prema njenim riječima, više je osoba koje su imale koristi od njegove smrti, “pa tako i motiva, a za mene je njihovo udruživanje logično”. Ona kaže da ako pogledamo malo u istoriju, doći ćemo do zaključka da se zločinački planovi prave upravo tako, uz vrbovanje nekoga iz bliskog okruženja, uz pomoć ucjene ili nuđenjem materijalne koristi.
– Kada jedan centar moći želi kontrolisati određeni medij, kako mu ne bi kritičkim tekstovima remetio poslovne malverzacije, pribjegava se raznim metodama. Jedan od načina je i ulazak u vlasničku strukturu bilo to kupovinom ili na neki drugi način. Duško nije htio prihvatiti jednu takvu ponudu i nije pristao na prodaju “Dana”, a danas niko nema ni potrebu da nudi tako nešto. Cilj je, nažalost, ostvaren, poručila je Pavićević u intervjuu za Borbu.
Duško Jovanović
Ona pita nadležne institucije da li je izvršen prevod sa italijanskog jezika, i “kada se možemo ja i moja porodica upoznati sa sadržajem odgovora koji su uputili italijanski istražni organi, a tiče se ubistva mog brata”.
Nalogodavce je lakše prepoznati nego uhapsiti
– Nakon 14 godina znamo da zločinci svih ovih godina slave u ambijentu u kojem je nepravda zauzela mjesto pravdi u državi, čiji se stanovnici počinju dobrovoljno odricati onih tradicionalnih vrijednosti po kojima je bila u svijetu prepoznatljiva i poštovana. Nakon ubistva moga brata Duška Jovanovića, jedan poznati advokat je izjavio da se taj zločin neće rasvijetliti sve dok se vlast u Crnoj Gori ne promijeni. Danas je valjda svakom građaninu jasno da je to istina. Međutim, ova vlast ne može vladati vječno, a veliki broj osoba je uključen u izvršenje zločina, i samim tim je mogućnost razotkrivanja veća. Sigurna sam da je nalogodavce mnogo lakše prepoznati i pronaći nego privesti pravdi, samo zasada. Samo trenutno živimo u ambijentu u kojem se uz pomoć prava zaobilazi pravda, a zakoni prilagođavaju šačici osoba koje vrše vlast. Ambijent u kojem nezakonito djelovanje odabranih pojedinaca može biti vidljivo iz aviona, dok presude naših pravosudnih organa ,,utvrđuju” da su to časni i pošteni građani Crne Gore, ne obećava razboritu borbu za utvrđivanje činjenica i istine koja bi dovela do kažnjavanja zločinaca, kaže Pavićević.
– Činjenica da najsiromašniji građani Evrope žive baš u Crnoj Gori, i plaćaju brojne greške pravosuđa, a da se zbog toga ne pokreće niti jedan postupak utvrđivanja individualne odgovornosti u tim institucijama, govori o državi sa greškom koju neki evropski zvaničnici proglašavaju za ,,neregularnu državu”.
Zbog svega toga, mislim da smo kao društvo dotakli dno, ali sa kojeg se moramo pomjeriti i mijenjati stvari nabolje, smatra ona.
Danijela Pavićević
Kompletno Duškovo djelovanje, a kada to kaže, kako navodi, misli i na njegov rad na formiranju Finansijske policije Crne Gore i angažovanje u okviru nje, i Direkcije javnih prihoda na čijem čelu se nalazio.
– Zatim kasnije kroz političko djelovanje, i na kraju uređivanje dnevne novine “Dan”, bilo je oštro usmjereno protiv režima i svih njegovih anomalija. Tu prije svega mislim na kriminal i šverc kojima je ova vlast širom otvorila vrata Crne Gore 90-ih godina. Nažalost, više je osoba koje su imale koristi od Duškove smrti, pa tako i motiva, a za mene je njihovo udruživanje logično. Dakle, motivisala ih je i udružila velika korist, koja im je i najvažnija sfera interesovanja u životu, ističe ona.
Duškovim ubistvom, smatra ona, ubijeno je istraživačko i slobodno novinarstvo.
– Kada jedan centar moći želi kontrolisati određeni medij, kako mu ne bi kritičkim tekstovima remetio poslovne malverzacije, pribjegava se raznim metodama. Duško je, kao što je i poznato, dobijao razne prijetnje, sa kojima se krenulo dok je još rukovodio Finansijskom policijom Crne Gore, a kojima je trebalo da se otupi oštrica njegovog djelovanja i da se raznim moćnicima omogući nesmetano i nezakonito bogaćenje putem šverca i kriminala. Međutim, jedan od načina je i ulazak u vlasničku strukturu bilo to kupovinom ili na neki drugi način. Duško nije htio prihvatiti jednu takvu ponudu, i nije pristao na prodaju “Dana”, a danas niko nema ni potrebu da nudi tako nešto. Cilj je, nažalost, ostvaren, ističe Pavićević.
Tužilaštvo ćuti o dokumentaciji iz Italije
– Kada je u pitanju dokumentacija koja je pristigla iz Italije, a tiče se izvještaja privatnog detektiva koji je prilično detaljno opisao okolnosti, i naveo imena izvršilaca, pomagača, organizatora i nalogodavaca zločina, koristim ovu priliku da javno upitam nadležne da li je izvršen prevod sa italijanskog jezika, i kada se možemo ja i moja porodica upoznati sa sadržajem odgovora koji su uputili italijanski istražni organi, navodi Pavićević.
Auto u kojem je Jovanović ubijen
Vrbovanje nekog iz bliskog okruženja
– Duško Jovanović je bio javna ličnost, istaknuti, u narodu omiljeni, političar i beskompromisni borac za bolju i pravedniju Crnu Goru. Kao takav bio je velika smetnja režimu, posebno saznanje o njegovim planovima da se ponovo vrati politici i mnogo odlučnije i snažnije mijenja političku scenu u Crnoj Gori. Dakle, ako pogledamo malo u istoriju, doći ćemo do zaključka da se zločinački planovi prave upravo tako, uz vrbovanje nekoga iz bliskog okruženja, uz pomoć ucjene ili nuđenjem materijalne koristi. ,,Pomagači” su uvijek potrebni zbog davanja informacija o kretanju i navikama. Tako je bilo, nažalost, i sa našim Duškom, to znamo, i u to sam sigurna, poručila je njegova sestra.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.