Dan studenata – prvi april

0

Premijer je u razgovoru sa formalnim predstavnicima studenata lično pokrenuo teme zrele za ozbiljnu diskusiju. Studenti nijesu! Ni bolje šanse da progovore, ni veće ćutnje na goruću socijalnu i društvenu situaciju! Ćutanje je ipak prihvatljivije od pitanja od prije dvije godine, na isti dan, na isotm mjestu – kako će NATO unaprijediti kulturu i položaj mladih u Crnoj Gori?

Možda je Premijeru bilo neprijatno! Meni bi bilo. Ali, kontinuitet je čudo! „Ogroman iskorak napravljen je uvođenjem besplatnog studiranja…” – rece Marković. Opet ćutanje!

Zasto niko od onih, čiji je zadatak da kažu i da urade, nije rekao da studiranje nije besplatno za sve?

U redu, ne zanimaju vas ekonomija, društveni procesi i dešavanja, ali, na ovu populističku izjavu koja se godinama provlači kroz medije, a koja nije istina, morali ste da ne ćutite! Ili progovorite, ili odstupite!

Mi dalje, kao država i društvo, ne možemo bez kvalitetnog sistema obrazovanja koji ce, razumije se, izroditi kritičko mišljenje mladih. Pravilno razvijeni i obrazovani ljudi stvaraju razvijeno i prosperitetno društvo. Nerazvijeni samo nerazvijeno društvo.

Kažu da je statistika kao bikini, sve otkriva, a ništa ne pokazuje. Izmjerene stope rasta u realnosti su puki statistički podaci. Brojevi nasuprot realnosti. Ne želim da ponavljam priču o privilegovanim biznismenima, čerupanju privrede. Zašto je izvoz manji nego 2005. godine? Da li se ekonomska dinamika, mjeri povećanjem cijena struje? Studenti nijesu imali bolju šansu da postave takva pitanja. U ime svih nas!

Razumijem da njih to ne interesuje! One koji su na funkcijama ne more takva pitanja. Nije Studentski parlament problem polozaja, akcije i reakcije mladih. Ta organizacija samo je produkt vremena i devastiranog obrazovnog sistema.

Četvrtog aprila je dan studenata, mada je u Crnoj Gori prikladnije da se obilježava prvog aprila, na međunarodni dan šale. Pošto uvijek kasnimo, to su četiri dana kašnjenja za stvarnošću, još 4 dana koja su na četvrt vijeka tranzicije dodali mladi ljudi, koji bi po nekom nepisanom pravilu trebalo da budu ispred vremena. Biti ispred vremena znači, u našem slučaju, uzimati napredovanjem dan po dan od četvrt vijeka tranzicije. Do dana kad Crna Gora neće kaskati za evropskim državama o čijim standardima, danas, možemo samo da sanjamo.

Napredak nije otvaranje školskog poligona i renoviranje fasade. Ispod fasade je srušeni sistem. Zapitajmo se, ko nam je oteo prosperitetniju budućnost, ko nam nije ponudio alternativu, ko nije pokrenuo glas mladih. Depolitizacija je osnov rješenja mnogih problema u Crnoj Gori. Politizacija ih produbljuje.

Neka nam oprosti Žarko Marinović. Neka oprosti i meni zbog ovog naslova. Neka oprosti četvrti april što ga slavimo prvog. Zaključujem, novac neće stvoriti uspjeh, stvaranje slobode hoće. Sloboda Univerzitetu! Živjela slobodna Crna Gora!

piše: Mitar Đukanović

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.