Dan državnosti Crne Gore obilježen u Beogradu

0

Povodom 13. jula – Dana državnosti, Ambasada u Beogradu je, u saradnji sa Državnim arhivom Crne Gore i uz podršku Nacionalne turističke organizacije, organizovala svečanost tokom koje je predstavljena arhivska građa koja svjedoči o istoriji i razvoju crnogorske diplomatije i uspostavljanju Knjaževske kancelarije za spoljne poslove 1874. godine.

Kako je saopšteno iz Ministarstva spoljnih poslova, otpravnica poslova u Ambasadi Crne Gore Stanica Popović istakla je značaj 13. jula, kao datuma koji je obilježio važne događaje u crnogorskoj istoriji – priznanje nezavisnosti 1878. godine na Berlinskom kongresu i Trinaestojulski ustanak 1941. godine, čime je Crna Gora zaokružila svoj status u međunarodnoj zajednici.

Podsjetila je na aktuelne spoljnopolitičke prioritete Crne Gore, u prvom redu članstvo u Evropskoj uniji, istakavši važnost nedavnog dobijanja pozitivnog IBAR-a tokom Belgijskog predsjedavanja Savjetu EU, te izrazila zahvalnost državama članicama Unije, na podršci koju pružaju Crnoj Gori na evropskom putu.

Rekla je da jedan od stubova vanjske politike predstavlja i unaprjeđenje regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa, te da Crna Gora i Srbija treba da njeguju i dalje jačaju prijateljske odnose i politički dijalog, na temeljima principa međusobnog poštovanja i uvažavanja.

Istaknuto je da Crna Gora s posebnom pažnjom i poštovanjem njeguje saradnju sa svojim iseljenicima, koji umnogome doprinose razvoju i snaženju bilateralnih veza Crne Gore i Srbije.

O izloženoj arhivskoj građi, predstavljenoj nedavno na Cetinju prilikom obilježavanja 150 godina od uspostavljanja Knjaževske kancelarije za spoljne poslove govorili su Danilo Mrvaljević, direktor Državnog arhiva Crne Gore i mr Vukota Vukotić, istoričar, a u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom, predstavljeni su turistički potencijali Crne Gore.

Pored visokih predstavnika Ministarstva spoljnih poslova Srbije, predstavnika državnih i opštinskih organa zemlje prijema, turističkih agencija i privrednih društava u Srbiji, prijemu su prisustvovali predstavnici nerezidentnih ambasada u Crnoj Gori sa sjedištem u Beogradu i drugi predstavnici diplomatskog kora i međunarodnih organizacija, predstavnici crnogorskih udruženja u Republici Srbiji i ugledne ličnosti iz kulturnog i javnog života.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.