Damjanović: Staviti na sto pitanje učešća u Odboru, ovakav način rada je besmislen

Damjanović: Staviti na sto pitanje učešća u Odboru, ovakav način rada je besmislen

Način na koji je zamišljeno da se kroz novoformirani skupštinski odbor dogovara reforma izbornog zakonodavstva apsolutno ne uliva povjerenje da će ona zaista biti realizovana, kaže za Pobjedu Aleksandar Damjanović, nezavisni poslanik.

On je kazao da, apsolutno ostajući pri stavu da je postojeće izborno zakonodavstvo, odnosno izborni sistem u srži višedecenijskog postojanja etablirane vlasti i etablirane opozicije, smatra da bez krupnih promjena izbornih pravila ne može biti ni fer izbora, ni slobodno izražene volje građana ove države, a posljedično ni neophodnih političkih promjena.

“Samo činjenica da u Odboru ne učestvuju predstavnici čak trećine opozicionih poslanika trebalo bi da zamisli opozicione kolege da svojim prisustvom daju legitimitet aktuelnoj, nikad bahatijoj vlasti, kojoj je neophodna “kupovina” vremena do novih izbora uz slanje tzv. poruka prema međunarodnom faktoru, kojeg se jedino i plaši, za tobožnjom spremnošću za unutarpolitički dijalog”, istakao je Damjanović.

Prema njegovim riječima, hapsiti i policijski opkoljavati poslanike nekoliko dana nakon obrazovanja Odbora za koji glasaju ti isti poslanici, uvoditi vanredno stanje u pravosuđe kroz neustavno produžavanje mandata ključnim pravosudnim institucijama, sijati najgore moguće podjele u društvu kroz predlaganje raznih odluka i deklaracija u parlamentu, predlagati neustavne i diskriminatorske odredbe kojima bi da se uguši pravo na slobodno izražavanje političkih stavova, a istog dana u polupraznoj Skupštini, bez prisustva opozicije birati nove članove u taj odbor, i to protivno odluci o obrazovanju tog istog odbora, dio su predstave aktuelne vlasti u kojoj iole ozbiljna i odgovorna opozicija ne bi trebalo da učestvuje.

“Pitanje daljeg učešća poslanika iz opozicije u Odboru treba da stavimo na sto, uz moj jasan i više puta ponovljen stav o besmislenosti ovakvog načina rada tog odbora”, zaključio je Damjanović.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *