Damjanović: Region se plašio da naljuti Brisel, Vučić je za sve bio u pravu

0

Politički analitičar Igor Damjanović ukazao je na značaj šireg regionalnog povezivanja i regionalne solidarnosti posebno dolazi do izražaja u „kovid-vremenu“ kada mnoge od zemalja regiona, među kojima je i Crna Gora, kubure sa nabavkom vakcina te posledično kasne sa procesom vakcinacije.

On za Tanjug ocjenjuje da je u nedostatku evropske solidarnosti oko isporuke vakcina, za razliku od drugih u regionu koji su se bespogovorno „zaklinjali na vjernost EU“, pristup Srbije bio drugačiji i da se pokazao ispravnim i racionalnim jer danas, kako ističe, donosi korist svima u regionu.

„Ne samo da je to na sreću vaših građana, već i svih nas na Balkanu, kojima u ovom teškom trenutku u pandemiji pomažete“, naveo je Damjanović aludirajući na pomoć i donacije koje je Srbija isporučila Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i BiH.

Sjećam se, dodaje, da je na početku pandemije, u martu prošle godine, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da „evropska solidarnost ne postoji, da je to bila bajka na papiru“.

„Godinu dana kasnije, situacija na Balkanskom poluostrvu pokazuje koliko je predsjednik Vučić bio u pravu i precizan u svojoj ocjeni“, kaže Damjanović.

U tom smislu, on navodi primjer trenutne epidemiološke situacije u Crnoj Gori koja, kako kaže, „ovih dana poprima razmjere apokalipse“.

„Umjesto pomoći iz NATO pakta, čija punopravna članica Crna Gora jeste, dobili smo zahtjev da pošaljemo vojnike na vježbu “Defender Europe 2121“. NATO vojne manevre ne može izgleda omesti ni humanitarna katastrofa“, ironično konstatuje Damjanović i dodaje da ni Evropskoj Uniji, „kojoj su na vernost zaklete i prethodna i aktuelna vlada, ne pada na pamet da nam pomogne u isporuci vakcina naručenih u programu Kovaks“.

Prema njegovim riječima, nova vlada Crne Gore oklevala je da počne pregovore o nabavci ruske vakcine “Sputnjik Ve’ i to je, smatra, uz nasleđeno haotično stanje u zdravstvenom sistemu, jedan od razloga trenutne „apokaliptične epidemiološke situacije u Crnoj Gori“.

„Slično su postupile i ostale balkanske zemlje, vjerovatno u strahu da nabavkom ruskih i kineskih vakcina ne naljute Brisel. Srbija je, pak, imala drugačiji pristup, koji je interes i zdravlje svojih građana pretpostavio sadržajima EU izvještaja o napretku u integracijama“, rekao je Damjanović.

On je svakako saglasan da sve regionalne inicijative, prije svega u ekonomskom domenu poput „malog Šengena“, treba da dobiju na značaju i da zaslužuju širu podršku zemalja regiona nego što je to do sada bio slučaj.

„Sve što doprinosi širem povezivanju i pospešivanju investicionog ambijenta treba podržati. To je na korist svih država i zemalja regiona“, zaključio je Damjanović.

Izvor: ALO

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.