Dačić: SAD ne smatraju da je pitanje Kosova završeno

0

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je nakon razgovora sa savjetnikom američkog predsjednika za nacionalnu bezbjednost Džonom Boltonom u Vašingtonu, da SAD ne smatraju da je pitanje Kosova završeno, nego misle da treba da bude postignut dogovor prihvatljiv i za Beograd i za Prištinu.

“SAD više ne prate taj, kako je rekao Bolton, auto-pilot spoljne politike od prije 20-30 godina i grade kreativan pristup u cilju pronalaska kompromisnog rješenja”, rekao je Dačić za RTS.

Dačić, koji u Vašingtonu učestvuje na međunarodnoj konferenciji o vjerskim slobodama, kazao je da je na sastanku s Boltonom “veoma jasno rečeno” da SAD znaju da problem oko blokade dijaloga “nije u Beogradu, nego na Kosovu” i da su “izrečene veoma pozitivne ocjene onoga što Srbija radi”.

Šef srpske diplomatije je naveo da je Bolton rekao da je pronalaženje kompromisnog rješenja za Kosovo visoko na listi spoljnopolitičkih prioriteta administracije američkog predsjednika Donalda Trampa i dodao da ne može da govori o detaljima sastanka.

Ocijenio je da je značajno što je do sastanka došlo, jer je, kako je rekao, “Bolton razgovarao samo s ministrima koji su od značaja za prioritete američke spoljne politike”.

“Mi smatramo da takse treba da budu ukinute da bi dijalog bio nastavljen. Oni (SAD) smatraju da bi pronalaženje kompromisnog rješenja bilo od značaja za regionalnu stabilnost”, dodao je Dačić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.