Dačić: Crna Gora ima 10.000 direktora u Srbiji, kako onda mi možemo biti agresori!

0

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da se njegove riječi da je moralna obaveza svakoga ko je dobio srpsko državljanstvo i ko je sve što ima stekao u Srbiji da ne ćuti o Zakonu o slobodi vjeroispovesti i položaju Srba u Crnoj Gori – odnose na one koji koji podržavaju antisrpsku politiku i rade protiv srpskog naroda u Crnoj Gori i protiv SPC, a koriste sve privilegije u Srbiji.

Dačić odbacuje kritike da „prebrojava bilo čija krvna zrnca“, i ističe da su jedino na čemu Beograd insistira – prava srpskog naroda koji živi u Crnoj Gori i očuvanje zajedništva između srpskog i crnogorskog naroda.

Ono što je rekao, poručuje, ne odnosi na Srbe u Crnoj Gori, niti na Crnogorce koji žele zajedništvo. Već se odnosi na one koji podržavaju antisrpsku politiku, rade u korist srpskih neprijatelja i protiv srpskog naroda u Crnoj Gori, SPC, a koriste sve privilegije u Srbiji i Srbiju tumače kao „kravu muzaru“ na osnovu čega bi pravili svoj biznis, kriminalne aktivnosti ili, kaže, kao neke javne ličnosti, koje su uvijek spremne da potpišu sve što je protiv srpskih interesa.

U razgovoru za Tanjug, poručuje da Srbija ne želi da zaoštrava situaciju, nastalu nakon što je u Podgorici usvojen sporni zakon, već apeluje na jednistvo srpskog naroda i crkve, i dodaje da je Srbija imala veoma odmjeren stav i od samog početka pozivala na mir i dijalog.

Nije postojala velikosrpska agresija na Crnu Goru

Primijetio je da se stalno govori o velikosrpskoj agresiji i upitao šta je to Srbija uradila protiv Crne Gora i – koja je to izjava odavde poremetila odnose između Srbije i Crne Gore.

On dodaje i da, kako kaže, svi vrlo dobro znaju da nije postojala nikakva velikosrpska agresija na Crnu Goru, jer niko iz Srbije, ili je rijetko ko, odlazio u Crnu Goru, a da znaju „kolika je s druge strane bila agresija sa Cetinja na Dedinje“.

– Momir Bulatović svojevremeno govorio o tome – kako da se Crna Gora otcijepi od Srbije, kad ima 10.000 direktora u Srbiji. U jednom momentu sve škole u Novom Sadu su bile sa direktorima iz Crne Gore. I tu nikakvih problema nema, nikad nije bilo sporno – istakao je Dačić.

Šef srpske diplomatije kaže da Srbiji stalno drže predavanja o tri opštine, Preševu, Bujanovcu i Medveđi, ističući da je Srbija mnogo uradila na poboljšanju prava bugarske manjine, što je, kaže, normalno i treba da se radi.

– Ali, nas posebno boli što se žmuri pred narušavanjem prava Srba u Crnoj Gori. To je principijelno pitanje, to više nije pitanje politike, ni crkve… Ovde se od početka stvara politika da su Srbi antidržavni element u Crnoj Gori i zbog toga oni sada stvaraju privid da smo mi protiv nezavisnosti Crne Gore – dodaje Dačić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.