Dabović: Promjenama ćemo vratiti stari sjaj Herceg Novog kao prepoznatog grada kulture

3

Evropski tim za Herceg Novi ima za cilj da pozicionira Herceg Novi na kulturnoj mapi regiona i Evrope, uz jačanje identiteta i snažniju ulogu kulture i tradicije, saopštio je nosilac liste dr Predrag Dabović.

On je podsjetio da su tokom dugog istorijskog trajanja stvarani rafinirani slojevi i temelji kulture Herceg Novog, građene su vrijednosti u koje vjerujemo i čuvane uspomene na umne i hrabre ljude iz naše prošlosti.

Poštujući prošlost i tradiciju, svjesni svojih korijena, nadahnuti idejama slobodarstva i antifašizma, gradimo sadašnju i kreiramo buduću kulturnu scenu Novog. Okosnicu budućeg razvoja kulture grada činiće institucije čiji je osnivač Opština. Dodatnim angažovanjem afirmisanih stručnjaka povećaćemo učešće u međunarodnim projektima, najavio je Dabović.

Prema njegovim riječima, Evropski tim za Herceg Novi u naredne četiri godine fokusiraće se na veću produkciju sopstvenih programa u okviru institucija kulture.

Obezbijedićemo podršku festivalima, razvoju kreativnih industrija, većem angažovanju stručnog, kreativnog i mladog kadra, i sadržajima namijenjenim djeci i omladini. “E-platforme” u oblasti kulture biće inovativan i savremen način povezivanja građana i aktivnosti svih institucija u ovoj oblasti,objasnio je Dabović.

Nosilac liste Evropskog tima za Herceg Novi je poručio da će biti nastavljena saradnju sa svim činiocima kulturnog života Crne Gore.

Povećaćemo broj manifestacija i programa koji su visoko kotirani na regionalnoj mapi kulturnih događaja. Festivali su doprinijeli većoj prepoznatljivost Herceg Novog. Obnovićemo najvažnije i pokrenuti nove: “Praznik mimoze”, “Zimski salon”, “Fimski festival”, “Aprilske pozorišne svečanosti”, “Trg od knjige”, “Dani muzike”, “Guitar Art Summer Fest” i drugi uticaće na produženje sezone na cijelu godinu. Čvršće ćemo uvezati kulturne aktivnosti i turizam, rekao je Dabović.

Posebna pažnja, kako je dodao, biće posvećena aktivnostima očuvanja fortifikacija, sakralnih objekata i svega što određuje istorijsko trajanje Herceg Novog i rekonstrukciji kulturnih obilježja koji naš grad čine prepoznatljivim u regionu.

Obogatićemo njihove sadržaje i pretvoriti ih u oazu za okupljanja, edukaciju i druženja građana svih uzrasta. U našem fokusu biće muzej „Mirko Komnenović“, galerija „Josip Bepo Benković“ i Gradska biblioteka i čitaona. Obezbijećemo bolje uslove za rad društava koja se bave kulturno-umjetničkim stvaralaštvom, zaključio je Dabović.

3 Comments
  1. Posmatrac komentariše

    Pa ko mu je unistio sjaj no vi olosu.

  2. Bole komentariše

    Ko je ovaj DPS jarac štetni

  3. Topla HN komentariše

    Ako Novome ova olos treba vrati stari sjaj, ne bilo ga.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.