Da se ne zaborave podvizi zajedničke borbe!

0

Piše: Radojica Radojević, predsjednik SUBNOR-a Crne Gore

U susret Osmoj konferenciji udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata (NOR) 1941-1945. godine pod nazivom “BORCI NOR-a – UVIJEK ZAJEDNO” iz glavnih gradova bivših jugoslovenskih republika, kojoj je domaćin sredinom maja ove godine OBNOR-a 1941-1945. Glavni Grad Podgorica.

Borba protiv fašizma zauzima posebno mjesto u istoriji civilizacije i niko ne smije osporavati vrijednosti i tekovine NOB-e na kojima je počivala bivša Jugoslavija, ali i sve novonastale države bivše SFRJ, ukoliko drže do civilizacijskih vrijednosti i dostignuća.

Manifestacija pod nazivom “BORCI NOR-a – UVIJEK ZAJEDNO “, je manifestacija slobode i antifasizma i poštovanja onih svijetlih tradicija za koje su živote dali najbolji sinovi i kćeri naše domovine. U radu Osme Konferencije boračkih organizacija gradova bivše SFRJ koja će se održati u Podgorici 15. maja ove godine, očekuje se prisustvo delegacija iz glavnih gradova republika bivše Jugoslavije, te više delegacija opštinskih organizacija/ OBNOR-a / iz naše države.

Radojica Radojević

Naime, sve je počelo u Beogradu 2015. godine gdje je organizovana prva konferencija, zatim druga konferencija 2016. godine u Banja Luci; 2017. godine domaćin je bila OBNOR-a 1941 – 1945 Glavni Grad Podgorica; četvrta konferencija je održana u Ljubljani 2018. god. a domaćin je bila boračka organizacija Ljubljane. Peta konferencije je održana u Zagrebu 2019. god a domaćin je bila boračka organizacija Zagreba; Šesta konferencija boračkih organizacija Glavnih gradova bivše SFRJ je ponovo održana u Beogradu 2022. god. a sedma 2023. godine u Banja Luci. Tog dana će biti svečano raspoloženje ovdje u Podgorici, ovom lijepom i drevnom gradu, gradu slavnih tradicija iz prošlosti i nada sve dobrih i plemenitih ljudi, gradu koji nikad nije izostao sa svojim stanovništvom ni iz jedne slobodarske bitke kroz njegovu bogatu istoriju. Zato je prilika je da nešto kažem o doprinosu naseg grada antifasizmu i slobodi.

Jedan od najznačajnijih datuma u istoriji naseg grada je 19. decembar 1944. godine kada su jedinice Treće divizije slavnih brigada NOV-e – tj. Devete crnogorske narodnooslobodilačke brigade, prve Bokeške Narodnooslobodilačke brigade, Zetskog Narodnooslobodilačkog partizanskog odreda, u ranim jutarnjim časovima toga dana donijele napaćenom narodu slobodu od krvoločnih fašista i njihovih saradnika. Bio je to veličanstven datum u istoriji sreza Podgoričkog, posebno ovog namučenog i napaćenog grada, koji je doživio 72 bombardovanja, od kojih je bilo najžešće ono početkom maja 1944 god. Poslije tog bombardovanja u gradu nije ostalo ništa osim ruševina.

Naš grad i srez dao je ogroman doprinos borbi za slobodu. Na oltaru slobode oko 1500 boraca iz operativnih jedinica dalo je svoje živote a isto toliko je ostavilo živote u koncetracionim logorima. Oko 5000 borace je učestvovalo u Narodnooslobodilačkom pokretu, od čega oko polovina u redovima boraca slavne Naronnooslobodilačke vojske Jugoslavije. Grad je dao 476 nosilaca Partizanske spomenice 1941 god. Najveće odlikovanje kojim je domovina odlikovala svoje najodvažnije i najhrabrije sinove „ Orden Narodnog Heroja „ dobilo je iz naseg sreza 55 boraca, a medju njima i tako istaknute vojno političke rukovodioce: Ivana Milutinovića, člana Vrhovnog štaba i politbiroa CKKPJ, Blaža Jovanovića partijskog rukovodioca i mnoge druge heroje i generale, od kojih su 34 poginuli u NOB- i . Samo su Piperi (jedno malo, ali ponosito mjesto u Podgorici), dali 18 generala i toliko narodnih heroja.

Privilegiju da se uvijek i na svakom mjestu možemo pohvaliti da je naša Grad, naša država i naš narod pripadao antifašističkoj koaliciji i dao nemerljiv doprinos u slamanju fašizma zaslužuje vječnu zahvalnost svih generacija koje su stasavale i stasavaće poslije drugog svetskog rata. Na tim kostima je izgradjen naš novi Titograd, koji opet nosi ime Podgorice sa preko 200 000 stanovnika.

Inače, Organizacija boraca NOR-a 1941-1945 Podgorica kao domaćin ovog časnog skupa u proteklom periodu, iako u otežanim uslovima je u potpunosti realizovala svoje programske aktivnosti, a od finansijskih sredstava najviše zavisi u kojem obimu će one biti realizovane. Mali je broj donatora koji su spremni dati svoj doprinos u realizaciji naših aktivnosti, tako da se u najvećem broju slučajeva aktivnosti odvijaju uz pomoć priloga dobijenih od naših članova i poštovaoca naše organizacije. Problem u funkcionisanju naše boračke organizacije nam pričinjava činjenica što se naš

Program za sada ne finansira iz Budzeta Glavnog Grada i pored činjenice da imamo organizovane mjesne odbore u svim sredinama grada . Inače najveće aktivnosti naše boračke organizacije usmjerene su na poštovanju izvorne ideje i tekovina naše slavne NOB-e, organizovanje posjeta spomenika i spomen obeležja, obelježavanje značajnih datuma iz naše revolucije kako u Glavnom Gradu tako i šire i sa pijetetom odajemo dužnu poštu poginulim borcima za slobodu, govoreći na skupovima i svečanostima uvijek o tim dogadjajima,organizovanje svečanih sjednica i akademija kada su u pitanju neki značajni jubileji iz naše revolucije.

Svih godina svoga postojanja organizacija je vršila snažnu misiju na razvoj svijesti kod generacija gradjana Podgorice o potrebi razvijanja ljubavi prema svojoj domovini i jedinstava medju narodima i državama bivše nam zajedničke domovine, razvoju skladnih medjuljudskih i medju konfesionalnih odnosa kod nas i šire. Iz prethodno iznijetog da se zaključiti da odnos državnih organa prema OBNOR-a 1941-1945 Podgorica za sada nije na nivou kako ova organizacija zaslužuje, medjutim imamo najave da će taj odnos u narednom periodu biti bolji barem kada je riječ o aspektu finansijske prirode, odnosno finansiranja organizacije shodno zakonu o finansiranju udruženja boračkih organizacija u Crnoj Gori. Za ovu našu svečanost očekujemo od Glavnog grada finansijsko učešće i tako bi glavni Grad podržao ovu manifestaciju slobode i antifašizma. Već smo uputili zahtjev Gradonačelnici Glavnog Grada za prijem naše delegacije u vezi ove svečanosti.

Mi se radujemo i počaćašćeni smo što smo domaćini ove Konferencije, pa je trenutak prazničan i uzbudljiv i sa ponosom možemo istaći da će Podgorica 15.05 2024. god. biti Jugoslavija u malom. Sastaćemo se iz raznih krajeva nekadašnje Jugoslavije, da širimo i produbljujemo, časne tekovine naše slavne NOB-e, posebno sudionici naše revolucije i mi mladji koji želimo da nastavimo njihovo ponosito djelo. Ja sam kao potomak predaka koji su dali značajan doprinos u NOR-u 1941-1945 god. počastvovan što ću predsjedavati ovom veličanstvenom skupu-manifestaciji pod nazivom „BORCI NOR-a UVIJEK ZAJEDNO“ i najsrdačnije se zahvaljujem organizatorima svih do sada sedam održanih konferencija boraca, koji su uložili puno truda da danas mi budemo zajedno.

U prilici smo da ove godine ovdje u Podgorici, ponovo zajedno unapredjujemo antifašističku ideju, da gajimo naše svijetle tekovine proistekle iz našeg rata i revolucije, da se bliže družimo, da uspostavimo brojne kontakte sa delegacijama drugih gradova i na kraju da budemo skupa. Složićemo se vjerujem svi da nas politika ne interesuje i da politici nema mjesta u nasim udruženjima.

Poštujemo svaku legalno izabranu vlast i cijenimo u onom smislu kakav je taj odnos vlasti prema našem boračkom udruženju. Ovdje u Podgorici će nas okupili nasi programi i izvorna ideja SUBNOR-a SFRJ. Zato je prilika da na ovom osmom skupu , otvoreno porazgovaramo o svemu što je u vezi sa Udruženjima boraca NOR-a 1941-1945.god. da vidimo koji su objektivni a koji subjektivni problemi u radu,da iznesemo jedan presjek uslova rada i rezultate rada u svojim sredinama, da glasno i jasno kroz deklaraciju koju će se donijeti na kraju rada Konferencije i prezentovati javnosti, kažemo da borci, njihovi potomci i poštovaoci neće prestati da idu putem svojih slavnih predaka – partizana. Ubijeđen sam da će sve naše opštinske Organizacije i Udruženja koja djeluju na prostorima Crne Gore i bivše SFRJ, i u narednom periodu uložiti dodatne napore da svi dogadjaji, mjesta i ličnosti iz antifašističke NOB-e, dostojanstveno se obelježavaju. I dalje ćemo još jače provoditi one izvorne ideje proistekle iz naše slavne revolucije za koju su se borili i živote dali najbolji sinovi i kćeri naše zemlje. Takodje ćemo se energično i oštro suprostaviti svim onim snagama i pojednincima koji negiraju naš NOP.

Oštro osuđujemo izjednačavanje okupatora sa borcima naše slavne i časne NOB-e. Naša je trajna obaveza i najmanje što mi možemo da uradimo je da nikada ne zaboravimo one, koji su svoje živote ugradili za slobodi našg grada i Crne Gor kao i sve učesnike rata i revolucije, da doživotno cijenimo za sve što ste uradili u obnovi i izgradnji naše zemlje Boračke organizacije i Udruženja, traju i izdržaće sve nalete bez obzira na to sa koje strane dolaze. Ni pedalj ne odustajemo od naše izvorne ideje i slavne tradicije, duboko smo programski u temeljima svugdje i u svijetu priznate partizanske pobjede nad fašizmom.

Neka vječno živi jedinstvo udruženja boraca NOR-a 1941-1945 god. Jugoslavije

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.