Da li će hapšenjem vođa prestati dalji obračuni: Krvavi rat dva klana odnio 40 žrtava!

0

Glavno pitanje koje se ovih dana nameće u bezbjednosnim krugovima jese, hoće li hapšenjem Slobodana Kašćelana i Jovice Vukotića, vođa „kavčana“ i „škaljaraca“, prestati krvavi rat koji će sledeće godine ući u petu godinu, međusobnih obračuna. Za to vrijeme, skoro 40 osoba je izgubili život, u jednom od nasurovijih ratova, nekadašnjih prijatelja, rođaka i kumova iz Kotora. Samo u ovoj godini, namjanje šest likvidacija se povezuje sa obračunom dva krvavo suprostavljena klana. Brutalne likvidacije članova klanova često su prelazile granice Crne Gore, pa su se atentati i ubistva dešavali u Beogradu i Novom Sadu. Poslednjih par godina, rat dva klana počeo je da odnosi, ne samo glavne mete obračuna, već i slučajne žrtve.

Do 2014. godine u Kotoru je postojao samo jedan kriminalni klan, ali je zbog nestanka 200 kg kokaina u Valensiji došlo do podjele. Sada na teritoriji Kotora dominiraju škaljarski i kavački klan. Imena su dobili po naseljima Škaljari i Kavaču iz Kotora iz kojih dolaze.

Već četiri godine traje sukob između njih, a u brutalnim obračunima koriste eksploziv, bombe i snajpere. Prva žrtva bio je Goran Radoman (37) sa Cetinja koji je ubijen 15. februara 2015. u podzemnoj garaži u Ulici Jurija Gagarina 26 na Novom Beogradu. U trenutku kada je Radoman parkirao blidirani „BMW“ koji je vozio, ubica je sačekao da on izađe iz automobila i krene ka liftu koji vodi do stana u potkrovlju u kojem je živeo, do kojeg od parking mesta ima svega par metara, i zapucao iz automatskog oružja. Ubijeni Radoman se par mjeseci prije toga doselio sa Cetinja u Beograd, a kriminalni dosije imao je od ranije.

Veliki broj ubistava i organizovanih likvidacija u Crnoj Gori koji su tada eskalirali, privukli su pažnju i nekoliko stranih medija koji su izveštavali o krvavom ratu crnogorskih klanova. Na portalu inteligencefusion.co.uk konstatovano je da Crna Gora u odnosu na broj stanovnika ima izrazito visoku stopu ubistava, podsjećajući da je samo tokom 2016. godine 12 osoba ubijeno u obračunu dva kotorska kriminalna klana. Da situacija bude još mračnija čini podatak da su tokom naredne dve godine u obračunu klanova stradale 24 osobe.

Prema istražnim radnjama do početka 2018. u ratu „kavčana“ i „škaljaraca“ su stradali: Goran Radoman, Saša Marković, Goran i Radomir Đuričković, Ivan Lopičić, Srđan Vlahović, Goran Dučić, Goran Biskupović, Miloš Bošnjak, Dalibor Đurić, Đorđe Boreta, Dragan Zečević, Đorđe Sekulović, Radovan Matović Rakela, Ivan Nedović, Niko Roganović, Boško Božović, Milan Peković, Goran Lenac, Aleksandar Stanković i Petar Damjanović.

Crni bilas krvavog obračuna klanova nastavljen je i 2018. godine, ubistvom Davorina Baltića (41) koji je dovođen u vezu sa kavačkim klanom, a koji je ubijen 1. januara u garaži na Vračaru u Beogradu. Osuđivani ubica Veselin – Vesko Kalezić (47), koji je likvidiran u Podgorici ove godine, navodno je bio pripadnik kavačkog klana. Kalezić je ubijen ispred kafića „Level“ u podgoričkom naselju Stari aerodrom.
Miodrag Migi Kruščić, vlasnik podgoričke diskoteke “Bigl” ubijen je 21. maja ove godine vatrenim oružjem, u punoj bašti lokala “Palata”, a kako mediji navode, družio se sa pripadnicima ozloglašenog crnogorskog škaljarskog klana. Niko Roganović, otac Duška i Šćepana koji su sa podebljim kriminalnim dosijima, ubijen je 26. jula, u sačekuši ispred svog stana u Herceg Novom. Mediji u Crnoj Gori pominjali su da je njegovo ubistvo možda osveta rivalskog kriminalnog klana iz Kotora, škaljaraca, ali da nije nemoguće da je atentat na Nika izvršen i zbog njegovih mutnih poslova, između ostalog zelenašenja. Crnogorski državljanin Drago Božović (20), koji je nedavno izrešetan u sačekuši na Bežanijskoj kosi je prema pisanju pojedinih medija rođak sa Igorom Božovićem, jednim od čelnih ljudi kavačkog klana. Nekoliko sati nakon što je Božović preminuo, uslijedila je brutalna likvidacije Vladimira Popovića-Popa (43) u jednom kafiću na Vračaru, a mnogi su ta dva ubistva povezali kao dio krvavog rata klanova. Kao žrtva obračuna dva klana, kako se sumnja, stradao je i poznati beogradski advokat Dragolsav Miša Ognjanović.

Zbog sukoba i pretnji u ratu podzemlja, mnogi članovi organizovanih kriminalnih grupa u Baru, Budvi, Kotoru i Podgorici nabavili su blindirane automobile, a brojni pripadnici klanova su ranjavani, za većinom policija traga, u Srbiji postoji spisak kriminalaca kojima je zabranjen ulazak u zemlju. Imena sa ovog spiska su tajna, ali se sumnja da se na njemu nalaze članovi škaljarskog i kavačkog klana.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.